Trumpův exporadce do vězení nepůjde. Prezident mu změnil trest

Americký prezident Donald Trump změnil trest, který soud vyměřil jeho dlouholetému příteli a někdejšímu poradci Rogeru Stoneovi v souvislosti s vyšetřováním údajného vlivu Ruska na americké prezidentské volby v roce 2016. Stone tak nebude muset do vězení, kde měl strávit 40 měsíců. Oznámil to Bílý dům. Další Trumpův krok ve prospěch svého spojence vyvolal ostrou kritiku demokratů.

V tiskové zprávě Bílý dům napsal: „Roger Stone je obětí ruského hoaxu, levice a jejích spojenců v médiích, kteří se roky snaží podkopat Trumpovo prezidentství. K žádné tajné spolupráci mezi Trumpovou kampaní nebo jeho administrativou a Ruskem nikdy nedošlo.“ Dokument obsahuje také zmínky o honu na čarodějnice a opakuje argumenty Stoneových advokátů, když poukazuje na to, že odsouzenému je 67 let, trpí zdravotními problémy a nikdy nebyl odsouzen za jiný trestný čin.

Stonea loni soud shledal vinným v sedmi bodech obžaloby včetně lhaní Kongresu, ovlivňování svědka a maření vyšetřování. Trest mu soud vyměřil letos v únoru, do vězení měl Stone nastoupit v úterý 14. července. Stoneovi obhájci požadovali podmínečný trest, žalobci původně navrhli trest sedmi až deseti let vězení.

Ministr spravedlnosti William Barr se v květnu uchýlil k mimořádně nezvyklému kroku a po Trumpově tweetu tento návrh zrušil a doporučil mírnější trest, připomíná agentura AP. Následovala malá revolta na ministerstvu spravedlnosti a celý tým žalobců z případu odstoupil.

„Stone má, jako každý Američan, právo na spravedlivý proces a příležitost očistit se před soudem. Prezident si nepřeje zasahovat do jeho práv tak učinit. V tento moment ale, ve světle mimořádných faktů a okolností jeho nespravedlivého stíhání, zatčení a soudu, se prezident rozhodl změnit jeho trest,“ stojí v tiskové zprávě.

„Roger Stone již velmi trpěl,“ konstatoval na závěr Bílý dům. „Bylo s ním zacházeno velmi nespravedlivě, stejně jako s mnoha dalšími v této kauze. Roger Stone je nyní volný muž!“ dodal.

Stone agentuře AP řekl, že mu Trump zavolal v pátek večer, aby mu řekl, že má po starostech. „Prezident mi řekl, že se rozhodl, jako akt shovívavosti, plně zrušit můj trest, a vyzval mě, abych energicky pokračoval ve svém odvolání a obhajobě,“ řekl Stone telefonicky z Fort Lauderdale na Floridě, kde oslavoval se svými přáteli.

Dvojí spravedlnost, hodnotí demokraté

Trump k uchránění Stonea před vězením využil zmírnění trestu, které na rozdíl od udělení milosti nevymaže odsouzení za spáchání trestného činu, upozorňuje agentura Reuters. New York Times připomínají, že Trump či jeho administrativa pomohli prezidentovým přátelům už v minulosti.

V květnu americké ministerstvo spravedlnosti stáhlo vlastní žalobu na někdejšího Trumpova bezpečnostního poradce Michaela Flynna, kterého obviňovalo z lhaní FBI. V červnu potom Trump propustil žalobce Geoffreyho Bermana, jehož úřad stíhal prezidentova bývalého osobního právníka Michaela Cohena a vyšetřoval Rudyho Giulianiho, dalšího z Trumpových právníků.

Demokratický zákonodárce a předseda výboru pro tajné služby americké Sněmovny reprezentantů Adam Schiff aktuální prezidentův krok odsoudil. „Trump tak jasně ukazuje, že v Americe jsou dva justiční systémy: jeden pro jeho kriminální přátele a jeden pro všechny ostatní,“ prohlásil.

Odsuzující reakce zazněly i od dalších významných demokratických představitelů. Senátor Mark Warner, který v horní komoře Kongresu zasedá ve výboru pro zpravodajské služby, řekl: „Spojené státy byly založeny na vládě práva. Zdá se, že náš prezident má pro to jen pohrdání.“

Mluvčí Trumpova demokratického volebního oponenta Joea Bidena, Bill Russo, obvinil Trumpa ze zneužívání pravomocí „ničením norem a hodnot, čímž naše země dává signál zbytku světa.“