V Rusku zadrželi pracovníka Roskosmosu. Údajně dal informace české tajné službě

V Rusku kvůli podezření ze špionáže zadrželi poradce generálního ředitele vesmírné agentury Roskosmos Ivana Safronova. Zatčení ale podle agentury nesouvisí s jeho současným zaměstnáním. Safronov v minulosti pracoval jako redaktor listů Kommersant a Vedomosti. Podle agentury Ria Novosti ruská tajná služba FSB tvrdí, že Safronov předával informace jedné ze zemí NATO. Jeho obhájce Jevgenij Smirnov v úterý večer uvedl, že je podezřelý, že dodával informace českým tajným službám, data se přitom měla týkat ruských dodávek zbraní na Blízkém východě a v Africe.

Agentura TASS uvedla, že pokud bude shledán vinným, hrozí mu až 20 let vězení. Roskosmos oznámil, že proti Safronovovi, který je poradcem generálního ředitele agentury Dmitrije Rogozina, bylo vzneseno obvinění z vlastizrady a v současnosti probíhá vyšetřování.

FSB později vydala prohlášení, podle něhož Safronov tajné službě jedné ze zemí NATO předával informace o „vojenské a technické spolupráci, obraně a bezpečnosti Ruské federace“.

Ruská tisková agentura Interfax uvádí, že podle jejího zdroje by zadržení Safronova mohlo souviset s jeho předchozí žurnalistickou prací a s publikovanými články na armádní témata. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov, jehož citoval Interfax, řekl, že zatčení Safronova s jeho novinářskou prací souvislost nemá.

Safronov bude umístěn do vazby

Safronov v úterý při jednání před soudem řekl, že se necítí vinen. Obhájci se postavili proti požadavku Federální bezpečnostní služby (FSB), jejíž pracovníci poradce šéfa Roskosmosu v úterý ráno zadrželi, aby podezřelý zůstal ve vazbě. Nicméně soud požadavku ruské tajné služby vyhověl a stanovil délku vazby do 6. září.

Safronov je poradcem generálního ředitele agentury Roskosmos od poloviny května. Předtím pracoval pro deník Vedomosti a dříve pro list Kommersant.

Z Kommersantu byl společně se zástupcem politické redakce propuštěn kvůli nedodržení novinářských standardů v souvislosti s článkem, který spekuloval o demisi vlivné předsedkyně horní komory ruského parlamentu Valentiny Matvijenkové. Ze solidarity s oběma redaktory podalo výpověď jedenáct jejich kolegů.

Zatčený Safronov je jmenovec svého otce Ivana Safronova, který taktéž pracoval v deníku Kommersant a psal o armádních tématech. Ten v březnu roku 2007 zahynul při pádu z okna.

Po jeho smrti se začaly objevovat dohady, zda šlo skutečně o sebevraždu, a jeho kolegové z redakce poukázali na to, že novinář před smrtí pracoval na materiálu o tajných dodávkách ruských zbraní na Blízký východ prostřednictvím Běloruska, který by po publikování mohl vyvolat skandál. Závěr vyšetřování moskevské městské prokuratury byl ten, že Safronov skoncoval z osobních důvodů se životem.