Do Moskvy jel na svatbu, ne kvůli špionáži, tvrdí rodina Američana zadrženého v Rusku

Události ČT: Údajný špion Whelan strávil třetí noc v ruské vazbě (zdroj: ČT24)

Američan, který byl zadržen v Moskvě a obviněn ze špionáže, je bývalý příslušník námořní pěchoty, který se do Ruska vydal na svatbu. Uvedla to podle agentury AFP jeho rodina, která současně ujišťuje o nevině Paula Whelana. Ten byl zadržen poté, co samo Rusko v uplynulém roce čelilo několika špionážním skandálům. Ministr zahraničí USA Mike Pompeo uvedl, že Spojené státy žádají o jeho okamžité propuštění. Rusko mezitím Spojeným státům dalo souhlas s konzulárním přístupem k zadrženému, kterého následně podle amerického ministerstva zahraničí navštívil velvyslanec v Rusku Jon Huntsman.

„Děláme si velké starosti o jeho bezpečnost a zdraví,“ stojí v prohlášení zveřejněném jménem rodiny na Twitteru. „Jeho nevina nebudí žádné pochyby a doufáme, že jeho práva budou respektována,“ dodala rodina.

Ruská tajná služba FSB v pondělí oznámila, že v pátek zadržela v Moskvě amerického občana Paula Whelana, kterého podezírá ze špionáže. Američanovi, který byl podle FSB přistižen při činu, hrozí za výzvědnou činnost deset až dvacet let za mřížemi.

Do Ruska podle rodiny přijel na svatbu kamaráda

Whelan, který se narodil před 48 lety v Kanadě, je ředitelem mezinárodní bezpečnosti ve společnosti BorgWarner Group, výrobce automobilových součástek se sídlem poblíž Detroitu, sdělil jeho bratr několika americkým médiím. Do Moskvy přicestoval kvůli sňatku bývalého kolegy z námořní pěchoty s jednou Ruskou. V Moskvě žil v hotelu Metropol.

„Paul je bývalý příslušník námořní pěchoty, pracoval v soukromé bezpečnosti, je si velmi dobře vědom zákonů a rizik spojených s cestováním do některých zemí,“ řekl jeho bratr televizi CBC News. „Neexistuje možnost, že by podstoupil nebezpečí porušení zákona a že by se dopustil špionáže při cestě do Moskvy,“ řekl.

Rodina, která se znepokojovala, protože od pátku o něm neměla žádné zprávy, se dozvěděla o jeho zatčení až v pondělí z médií. Whelan podle vyjádření svého bratra navštěvoval Rusko pravidelně od roku 2007. Z námořní pěchoty byl propuštěn v roce 2008 kvůli špatnému chování poté, co byl usvědčen z několika obvinění souvisejících s krádežemi, poznamenal list The Washington Post.

Whelana navštívil americký velvyslanec

Pompeo v brazilské metropoli hovořil o tom, že vláda USA se snaží o zajištění konzulárního kontaktu se zadrženým. Rusko následně oznámilo, že potřebný souhlas vydalo. Americké ministerstvo zahraničí už dříve uvedlo, že požádalo o přístup k Whelanovi podle ženevské úmluvy, která na potřebný souhlas stanovuje lhůtu 72 hodin. Ta v tomto případě dodržena nebyla.

Americké ministerstvo zahraničí podle agentury Reuters kvůli průtahům s vydáním souhlasu ke konzulárnímu přístupu již skrze diplomatické kanály dalo Rusku najevo své znepokojení. Zadrženého Američana nakonec navštívil velvyslanec Huntsman. „Vyjádřil panu Whelanovi podporu a nabídl mu pomoc ambasády,“ uvedlo ministerstvo zahraničí USA. Huntsman podle Whelanova bratra Davida hovořil i s jeho rodinou.

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová předtím televizi CNN řekla, že američtí konzulární pracovníci ve středu odpoledne dostali možnost Whelana navštívit. Podrobnosti ale neuvedla.

Američtí konzulární pracovníci Američanům zadržených v cizině obvykle poskytují seznam místních právníků hovořících anglicky a seznamují je s možnostmi americké pomoci. Kontrolují také, zda zadržení mají přístup k lékařské péči, uvedla CNN. 

Média připomínají, že zatčení přišlo v době, kdy rusko-americké vztahy jsou na nejnižší úrovni kvůli konfliktu na Ukrajině, válce v Sýrii a obviňování Ruska z údajného vměšování do amerických prezidentských voleb v roce 2016.

Americká média spekulují o taktice Moskvy

Vztahy zatěžuje také případ Rusky Marije Butinové, která byla loni v červenci zatčena ve Washingtonu pro podezření ze spiknutí proti USA. Minulý měsíc se v rámci dohody slibující nižší trest přiznala, že se snažila proniknout do americké Národní asociace držitelů zbraní (NRA) s cílem získat informace o vlivných Američanech a předat je do Moskvy. Ruští představitelé tvrdí, že Rusku k doznání vedla jen snaha uniknout drsným podmínkám v americkém vězení.

Některá americká média odhadují, že Whelanovo zatčení by mohla být odveta, anebo příprava na výměnu za Butinovou. Whelanovi v Rusku hrozí až dvacet let vězení. O povaze jeho údajné špionážní činnosti ruské úřady nevydaly žádnou zprávu.

Rusko v poslední době také čelilo několika špionážním skandálům, včetně vyhoštění svého diplomata ze Slovenska. Nejzávažnější se však jevila aféra okolo otrávení bývalého důstojníka ruské vojenské rozvědky GRU a britského špiona Sergeje Skripala a jeho dcery v anglickém exilu, vedoucí k vyhoštění desítek diplomatů na obou stranách. Londýn z otravy obvinil dva agenty ruské vojenské rozvědky GRU, Moskva to odmítá.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý měsíc obvinil Západ, že špionážní skandály vyvolává ve snaze podkopat rostoucí sílu Ruska.