Japonský ostrov Kjúšú zasáhly lijáky. Voda už vzala desítky životů

Kolem pěti desítek lidských životů si už na japonském ostrově Kjúšú vyžádaly záplavy způsobené tři dny trvajícími silnými lijáky. Řeky, jež vystoupily z břehů, přinutily více než půl milionu lidí opustit své domovy. Nejvíce zasažená je prefektura Kumamoto, kde úřady potvrdily už 49 obětí.

Záchranáři dál pátrají po desítce nezvěstných. Vedení prefektury Kumamoto upřesnilo, že mezi oběťmi je 14 seniorů z jednoho pečovatelského zařízení u řeky Kumy. Ta vystoupila z břehů na jedenácti místech a prolomila jednu protipovodňovou hráz.

Na třetím největším japonském ostrově ale přibývají další místa ohrožená dešťovými přívaly a stoupajícími hladinami toků. Meteorologové vydali upozornění na možnost nejvyššího stupně povodňové aktivity v prefekturách Fukuoka, Nagasaki a Saga. Své domovy zde už muselo opustit 330 tisíc lidí.

Události: Japonsko postihly záplavy (zdroj: ČT24)

Kvůli dalším očekávaným lijákům ale musí ze svých domovů také 254 tisíc obyvatel z prefektur Kumamoto, Mijazaki a Kagošima. 

Situaci ještě zhoršuje epidemie koronaviru. Evakuační centra sice rozdávají dezinfekci a připomínají povinné dodržování odstupu, mnoho lidí ale ze strachu z nákazy raději volí za úkryt vlastní auta.