Odveta za protirežimní letáky. Zástupci KLDR přestali komunikovat se Soulem

KLDR jihokorejským činitelům nebrala telefony (zdroj: ČT24)

Jihokorejští činitelé se nedovolali protějškům v KLDR. Ta v noci na úterý avizovala přerušení všech mezikorejských komunikačních linek. Neuskutečnil se tak pravidelný ranní telefonát se styčným úřadem a Severokorejci nereagovali ani na vojenských horkých linkách. Podle agentury Reuters to uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany. Pchjongjang v posledních dnech stupňuje tlak na Soul ve snaze zastavit jihokorejské aktivisty, kteří přes hranici posílají letáky s kritikou severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Severní Korea v noci středoevropského času oznámila, že počínaje úterním polednem (05:00 SELČ) přerušuje komunikaci skrze politické a vojenské kanály.

Podle severokorejské státní tiskové agentury KCNA je to pouze první krok a Severní Korea postupně s jižním sousedem přeruší veškerý kontakt. Pchjongjang podle zpravodajského webu BBC v prohlášení o Jižní Koreji hovořil jako o „nepříteli“.

Pravidelné telefonáty jako základní komunikační kanál

Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení zdůraznilo, že pravidelné telefonáty mezi dvěma stranami by měly pokračovat, protože představují základní komunikační kanál. Ministerstvo uvedlo, že bude dál dodržovat dohodnutá pravidla.

Soul sdělil, že bez odezvy byl už pondělní ranní pokus o spojení se severokorejským styčným úřadem, což se předtím nestalo skoro dva roky. V pondělí odpoledne ale obě strany opět byly v kontaktu.

Podle některých analytiků se Severní Korea snaží vyvolat napětí, aby podpořila vnitřní jednotu země, nebo se chystá k větší provokaci kvůli přetrvávajícím sankcím, které na ni mezinárodní společenství uvalilo za její jaderné a raketové zbrojní programy.

Sankce tvrdě doléhají na ekonomiku KLDR, která nyní navíc čelí tlaku kvůli koronavirové krizi, připomíná agentura Reuters. „KLDR je v mnohem horší situaci, než si myslíme,“ řekl Reuters jihokorejský expert Čchu Če-u. „Domnívám se, že si Severokorejci chtějí od Jihokorejců něco vynutit,“ dodal.

Kim Jo-čong už minulý týden pohrozila vypovězením vojenské dohody

Přerušení komunikace „je ze strany Pchjongjangu dobře známý postup, který může být nebezpečný“, napsal na Twitteru Daniel Wertz z Národního výboru pro KLDR, který sídlí v USA. „Pravidelné komunikační kanály jsou nejvíc potřeba v době krize. KLDR je odstřihuje, aby vytvořila atmosféru napětí,“ dodal.

Sestra severokorejského vůdce Kim Jo-čong už minulý týden pohrozila, že KLDR vypoví vojenskou dohodu s Jižní Koreou z roku 2018, jejímž cílem bylo zmírnit napětí na hranici mezi oběma státy. Kim také varovala, že nechá uzavřít styčný úřad, který na hranici vznikl. Pchjongjang k těmto krokům podle ní přistoupí, pokud aktivisté z jihu nepřestanou posílat letáky přes korejsko-korejskou hranici.

Jihokorejská vláda v reakci uvedla, že plánuje nový zákon, který by posílání letáků s kritikou severokorejského diktátora zakázal.

Jihokorejští aktivisté, mezi nimiž je řada severokorejských uprchlíků, upevňují letáky na balony, které posílají přes demilitarizovanou zónu oddělující obě země. V letácích odsuzují Kim Čong-una mimo jiné za porušování lidských práv a za jaderný zbrojní program. Podle pondělní zprávy severokorejské státní tiskové agentury KCNA jednají jihokorejské úřady nezodpovědně, když dovolují uprchlíkům z KLDR urážet důstojnost severokorejského vedení.

Mezikorejské vztahy ochladly po nedávných nadějných rozhovorech

Severní a Jižní Korea zůstávají od války z let 1950–⁠1953 technicky ve válečném stavu, protože konflikt skončil jen příměřím, nikoliv podpisem řádné mírové smlouvy. Nejvyšší představitelé obou zemí se v roce 2018 sešli na třech summitech a slíbili, že budou pracovat na úplném odstranění jaderných zbraní z poloostrova. Od té doby ale mezikorejské vztahy výrazně ochladly.

Sestra severokorejského diktátora minulý týden rovněž pohrozila, že KLDR definitivně ukončí projekty spolupráce mezi Severní a Jižní Koreou. To se týká především společné průmyslové zóny Kesong ležící na severokorejské straně hranice a turistických zájezdů do severokorejského letoviska v Diamantových horách.

Události: Severní Korea přerušila telefonní spojení se Soulem (zdroj: ČT24)