Napětí na 38. rovnoběžce. Na hranici mezi KLDR a Jižní Koreou se střílelo

Na hranici mezi KLDR a Jižní Koreou se střílelo. Severokorejské jednotky několikrát vypálily směrem na jihokorejské strážní stanoviště. Jižní Korea na to dvakrát reagovala. Žádná strana ale oběti nehlásí. Stalo se tak krátce poté, co se po delší době objevil na veřejnosti lídr KLDR Kim Čong-un. Spekulovalo se, že je po smrti nebo vážné operaci. Jihokorejské zdroje ale v neděli uvedly, že se Kim stáhl do ústraní možná kvůli obavě z koronaviru.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un, který se nedávno po třech týdnech objevil na veřejnosti, podle nejmenovaného činitele z jihokorejského prezidentského paláce zřejmě nepodstoupil operaci. Píše o tom agentura Reuters.

Kimova dlouhá nepřítomnost na veřejné akci vyvolala řadu dohadů o jeho zdravotním stavu. Severokorejská oficiální média v sobotu zveřejnila snímky, na kterých usmívající se Kim přestřihává pásku při otevření nové továrny na hnojiva. Agentury ale podotýkají, že jejich autenticitu se nepodařilo ověřit. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Kim Čong-un se skrýval kvůli obavě z koronaviru, myslí si Jihokorejci

Na záběrech státní televize Kimovy nohy působily ztuhle a pohyboval jimi trhavě. „Kvůli tomu, že se určitým způsobem změnil styl jeho chůze, se objevily spekulativní zprávy, že podstoupil operaci,“ citovala v neděli jihokorejská agentura Jonhap nejmenovaného činitele z jihokorejského prezidentského paláce.

„Máme důvody se domnívat, že žádnou operaci neměl, ale podrobnosti k tomu nemůžeme zveřejnit,“ dodal. Už v úterý jihokorejský ministr pro sjednocení řekl, že důvodem Kimovy několikatýdenní státnické pauzy jsou možná jeho obavy z nákazy koronavirem.

Na hranici mezi KLDR a Jižní Koreou se střílelo

Po určitém snížení napětí na 38. rovnoběžce, která odděluje obě země Korejského poloostrova, se situace zase mírně zhoršila. Na hranici se střílelo, napětí by ale prý nemělo vyeskalovat. Oběti nehlásí ani jedna ze stran.  

Podle nejmenovaného činitele jihokorejské armády předběžné hodnocení incidentu naznačuje, že pravděpodobně nešlo o plánovanou provokaci. Pozadí události nicméně Soul dál zjišťuje.

Jihokorejský štáb uvedl, že vojáci KLDR několikrát vystřelili na stanoviště jejich stráže v pohraničním pásmu. Jižní Korea na to odpověděla ve dvou případech, kdy její vojáci vypálili po dvaceti výstražných výstřelech a vyslali varovné hlášení. 

Velitelství sil OSN působící v demilitarizovaném pásmu mezi oběma Korejemi podle listu Financial Times sdělilo, že incident vyšetřuje. Cílem je zjistit, zda nebyla porušena dohoda o příměří. Severní Korea a Jižní Korea jsou technicky stále ve válečném stavu, protože korejská válka z let 1950 až 1953 skončila příměřím, a ne mírovou smlouvou.