Trump propustil muže, který spustil vyšetřování Pompea

Americký prezident Donald Trump v noci na sobotu SELČ propustil generálního inspektora ministerstva zahraničí Stevea Linicka. Ten podle serveru Politico zahájil vyšetřování šéfa americké diplomacie a Trumpova blízkého spolupracovníka Mikea Pompea.

„Je nezbytné, abych měl v osobu zastávající úřad generálního inspektora plnou důvěru. V případě tohoto generálního inspektora to už neplatí,“ odůvodnil Trump rozhodnutí v dopise adresovaném předsedkyni Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové. Rozhodnutí hlavy státy vstoupí v platnost za 30 dnů.

„Zjistil jsem, že úřad generálního inspektora začal vyšetřovat ministra Pompea. Vyhazov Linicka během takového vyšetřování naznačuje, že šlo o nezákonnou odplatu,“ citoval server Politico demokratického předsedu výboru pro zahraničí vztahy Sněmovny reprezentantů USA Eliota Engela. Linick se podle něj zajímal o to, zda Pompeo nezneužíval úřadu pro osobní potřeby své a své manželky.

Trump začátkem dubna propustil z funkce také generálního inspektora tajných služeb Michaela Atkinsona, kterého do funkce sám jmenoval. Linicka do úřadu uvedl předchozí prezident Barack Obama.

Atkinson se rozhodl uznat za hodnověrnou zprávu neznámého zdroje, která naznačovala, že Trump zneužil svého postavení a nátlakem na Ukrajinu chtěl zvýšit své šance na znovuzvolení v prezidentských volbách v letošním roce.

Trump obvinění od počátku odmítal a proces ústavní žaloby vůči své osobě přirovnával k honu na čarodějnice; ústavní žalobu ve finále zamítl Senát, tedy horní kongresová komora ovládaná Trumpovými republikány.