Merkelová: Nebudu koukat na defilující tanky, co střílely na Ukrajině

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová se v květnu nezúčastní moskevské vojenské přehlídky u příležitosti 70. výročí konce druhé světové války v Evropě. Podle týdeníku Die Zeit se Merkelová obává, že by její účast na přehlídce poškodila německé vztahy s Ukrajinou a že by to Kyjev mohl vnímat jako urážku.

Podle zdrojů serveru považuje kancléřka za nepředstavitelné, aby se účastnila přehlídky, na níž se mohou objevit tanky, které se podílely na nedávných bojích na východě Ukrajiny. Ruské jednotky tam podle představitelů NATO podporují proruské separatisty, kteří bojují proti ukrajinské armádě.

Kancléřka si přesto s ruskými představiteli připomene porážku nacistického režimu. Společně s ruským prezidentem Vladimirem Putinem by podle zdrojů Die Zeit měla 10. května položit věnec k hrobu neznámého vojína u zdi Kremlu.

Rusko tradičně slaví konec druhé světové války 9. května vojenskou přehlídkou na Rudém náměstí v Moskvě. V roce 2005 se přehlídky jako první německý kancléř zúčastnil Gerhard Schröder a jeho účast byla vnímána jako gesto smíření mezi oběma zeměmi. Merkelová se přehlídky zúčastnila před pěti lety.

Podle týdeníku Der Spiegel není Merkelová jediným státníkem, který účast na moskevských oslavách konce druhé světové války odmítl. Na vojenskou přehlídku do ruské metropole nepojedou ani prezidenti Polska a pobalstkých republik. Pozvání nepřijal ani americký prezident Barack Obama. Český prezident Miloš Zeman se na moskevskou přehlídku chystá.

Miloš Zeman je jedinou hlavou státu v rámci Evropské unie, která zatím potvrdila účast na vojenské přehlídce v Moskvě, uvedl EUObserver. K bojkotu se kvůli Ukrajině rozhodly vedle Baracka Obamy a Angely Merkelové také další země EU - například Velká Británie, Polsko, Estonsko, Lotyšsko a Litva. Britská vláda nicméně uvažuje o tom, že místo premiéra Davida Camerona vyšle jiného vysokého představitele. Francouzský prezident Francois Hollande také nedávno řekl, že do ruské metropole nepřijede, ale s vysvětlením, že potřebuje nutně navštívit Karibik. Slovensko, Maďarsko a Řecko se zatím oficiálně nevyjádřily. „Skutečnost, že německá šéfka řekla ne, a to bez ohledu na historické břímě viny Německa, usnadňuje ostatním říci také ne,“ soudí EUObserver. Naopak účast na oslavách přislíbil abchazský prezident Raul Chadžinba.

Merkelová: Ukrajina a IS jsou rizika pro světové hospodářství

Merkelová se dnes v Berlíně se šéfkou Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeovou shodla na tom, že trvající napětí na východě Ukrajiny a útoky hnutí Islámský stát (IS) na Blízkém východě jsou významná rizika pro budoucí růst světové ekonomiky. „Růst je nadále křehký kvůli geopolitickým rizikům. My politici musíme pracovat na tom, abychom tato rizika co nejrychleji překonali. Když pomyslíme na boj proti IS nebo na krizi na Ukrajině, je jasné, že to jsou mimořádně náročné úkoly,“ řekla Merkelová na tiskové konferenci.