USA vyhlásily kvůli koronaviru zdravotní nouzi. Cizinci, kteří byli v Číně, nesmí do země

Události: Počet nakažených koronavirem dál roste (zdroj: ČT24)

Velká Británie a Švédsko hlásí první případy nákazy koronavirem. V Británii jsou nemocní dva příbuzní, oba jsou v péči lékařů. Ve Švédsku je nakaženou žena, jež se vrátila z Číny. Oznámení přichází v den, kdy z čínského Wu-chanu odstartovalo letadlo s 83 britskými občany a 27 lidmi z dalších zemí. První případ koronaviru potvrdilo i Rusko a Německo reportuje nemocné dítě. Mongolsko kvůli šíření nákazy uzavírá hranice s Čínou a Itálie či Spojené státy vyhlásily stav nouze.

Americké úřady v rámci nových opatření zabrání vstupu do země cizincům, kteří v posledních 14 dnech navštívili Čínu. Opatření se nebude vztahovat pouze na nejbližší rodinné příslušníky amerických občanů či těch, kteří mají v USA trvalý pobyt, uvedla agentura Reuters.

Akcie v USA kvůli epidemii koronaviru prudce oslabily, Dow Jonesův index odepsal 2,1 procenta na 28 256 bodů. Zažil tedy nejhorší den od loňského srpna.

Virus se mezitím šíří po starém kontinentu. Pacientka ve Švédsku je nyní v karanténě nemocnice v Jönköpingu na jihu země. „Je to žena, která navštívila Wu-chan v Číně a příznaky se u ní projevily poté, co se vrátila do Švédska,“ uvedla v prohlášení švédská agentura pro veřejné zdraví. Žena přistála doma už 24. ledna, tehdy však ještě nepociťovala žádné příznaky. Ty u ní propukly až později, v důsledku čehož se rozhodla vyhledat lékařskou pomoc.

„Jeden či několik málo případů (nákazy) nejsou neočekávané vzhledem k tomu, že hodně cestujeme. Předpokládali jsme, že se to může stát,“ řekla šéfka mikrobiologické sekce zdravotnické agentury Karin Tegmarková Wisellová. „S ohledem na zkušenosti z jiných zemí momentálně považujeme riziko šíření za velice nízké,“ dodala. 

Krátce předtím koronavirus potvrdilo také Spojené království. „Národní zdravotní služba (NHS) je velmi dobře připravena a je zvyklá řešit infekce. Už pilně zjišťujeme, s kým pacienti přišli do styku, abychom zabránili dalšímu šíření,“ konstatuje vrchní vládní poradce pro zdravotnictví Chris Whitty.

Británie se podle něj na koronavirus chystala a připravila robustní kontroly případných infekcí, aby mohla okamžitě reagovat. Dva nakažení jsou v péči specialistů v Newcastlu, kam byli převezeni z Yorku. Vláda doporučuje lidem, kteří se vracejí z Číny a mají příznaky respiračního onemocnění, aby se sami na dva týdny izolovali. Pokud přijíždějí přímo z Wu-chanu, mají se izolovat i bez symptomů.

První nakažené koronavirem reportuje také Rusko. Dvě infikované osoby jsou podle místopředsedkyně vlády Tatjany Golikové čínští občané, kteří byli izolováni. Goliková sdělila, že jeden z nakažených je v Zabajkalském kraji a druhý v Ťumenské oblasti.

Riziko rozšíření nemoci podle úřadů neexistuje. Moskva omezuje pohyb Číňanů přes hranice Ruska s Mongolskem a chystá se evakuovat své občany z Wu-chanu, má jich být zhruba tři sta. Ti s příznaky koronaviru půjdou do karantény.

Od půlnoci také Moskva zastaví veškeré lety do Číny s výjimkou letů aerolinek Aeroflot. Do hlavního města Ruska budou nadále moci létat čtyři čínští dopravci. Moskva uvažuje také o dočasném zastavení vydávání pracovních víz pro čínské občany.

Německo hlásí nemocné dítě

V pátek potvrdilo Bavorsko, že se koronavirem nakazilo dítě. Má jít o potomka jednoho z pěti nakažených zaměstnanců firmy Webasto. Spolková země tedy reportuje celkem sedm nakažených.

Z evropských zemí hlásí případy nákazy koronavirem také Finsko, Francie a Itálie. Právě země Apeninského poloostrova vyhlásila kvůli koronaviru na šest měsíců stav nouze. Italská vláda chce urychlit boj proti viru a zabránit jeho šíření.

Agentura AFP připomíná, že v Itálii je stav nouze vyhlašován v případech, jako je třeba zemětřesení nebo živelní katastrofy, jako byly nedávné záplavy v Benátkách. Díky tomu mohou úřady rychleji uvolnit prostředky na ochranu obyvatelstva.

Dva čínští turisté infikovaní koronavirem přebývají v izolaci v římské nemocnici specializované na infekční nemoci a úřady se snaží zjistit, jaká místa v Itálii navštívili.

Evakuace se o den zpozdila, na palubu se nedostali všichni

Británie z Číny v pátek evakuovala své občany i občany dalších zemí. Letadlo v Londýně dosedlo po páteční čtrnácté hodin. Odtud bude pokračovat do Španělska, kde se zbývajících cestujících ujmou zástupci zemí, odkud tito lidé pocházejí.

Podle Reuters není jasné, proč čínské úřady nedaly letounu povolení k odletu už ve čtvrtek ani proč jím nemohlo odcestovat 150 Britů a padesátka dalších cizinců, jak zněl původní plán. „Víme, jak stresující byla situace pro ty, kdo čekali. Dělali jsme, co bylo v našich silách, abychom zajistili bezpečný odjezd,“ komentuje šéf britské diplomacie Dominic Raab.

Někteří Britové uvedli, že s nimi z Wu-chanu nemohli odletět příbuzní s čínskými pasy. Ti, kteří se v pátek vrací do Spojeného království, stráví dalších 14 dní v karanténě ve zdravotnickém zařízení. Michael Gove, který je fakticky zástupcem britského premiéra Borise Johnsona, uvedl, že pokud to bude potřeba, vláda pošle do Wu-chanu další speciál.

K evakuaci svých občanů se uchýlily i další země, letecké speciály vypravila Jižní Korea, Francie či Japonsko. Tokijská vláda takto ve třech letadlech repatriovala 565 lidí.

V pátek z Kolína nad Rýnem odstartuje stroj německého letectva, aby z Wu-chanu vyzvedl německé občany. Podle agentury DPA má všechna potřebná povolení. Nastoupit do něho budou moci jen lidé bez příznaků koronaviru, jde přibližně o devadesát osob. Po návratu je čeká dvoutýdenní karanténa v zařízení letectva ve spolkové zemi Porýní-Falc.

Pětice českých občanů, která má zájem o evakuaci z Číny kvůli šíření nového koronaviru, bude do Česka dopravena ve spolupráci s Francií.

Mongolsko i Singapur chystají omezení na hranicích

Ve snaze zabránit šíření koronaviru uzavírá Mongolsko do 2. března své hranice s Čínou. Svým občanům, kteří jsou momentálně v Číně, dávají mongolské úřady čas do 6. února, aby se vrátili do vlasti. Vláda v Ulánbátaru se podle svých slov také snaží repatriovat třicet Mongolů z Wu-chanu. Dosud z Mongolska žádné případy nakažení koronavirem hlášeny nejsou.

Singapur zase od soboty nebude na své území pouštět cizince, kteří byli nedávno v Číně. Městský stát rovněž přestane vydávat nová víza čínským občanům. Ze Singapuru je hlášeno třináct případů nákazy koronavirem. Jde o lidi, kteří přicestovali přímo z Wu-chanu.

Už ve čtvrtek o uzavření hranic na Dálném východě informovalo Rusko.

Mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO) Christian Lindmeier v pátek nicméně uvedl, že „existují dobré důvody, proč nechat hraniční přechody otevřené“. Zabrání se tak prý ilegálním přechodům mezi jednotlivými státy, kdy lidé unikají zdravotním kontrolám, jež zjišťují, zda se u nich neobjevily příznaky koronaviru. 

WHO ve čtvrtek večer vyhlásila kvůli šíření koronaviru globální stav zdravotní nouze. Epidemii v Číně podlehlo podle nejnovějších údajů 213 lidí, nakažených už je bezmála deset tisíc lidí. Koronavirus se objevil kromě Číny ve třiadvaceti dalších zemích světa. Svým rozsahem se současná epidemie vyrovnala té, kterou před 17 lety způsobil virus SARS.

Země varují před cestami do Číny

Americké ministerstvo zahraničí v pátek doporučilo svým občanům, aby necestovali do Číny. Varování tedy povýšilo na stejnou úroveň jako v případě cest do Iráku nebo Afghánistánu. Čínské ministerstvo zahraničí se proti varování ohradilo.

Varování vydalo také Japonsko. Lidé podle tamních úřadů mají do Číny cestovat jen v případě, že je to nezbytně nutné. Do provincie Chu-pej, která je centrem nákazy, potom raději nemají jezdit vůbec. V Japonsku je čtrnáct pacientů nakažených koronavirem. V sobotu mají vstoupit v platnost opatření, na jejichž základě je kromě jiného možné lidem nařídit povinnou hospitalizaci.

„Pokud je to možné, odložte cesty do Číny,“ doporučuje i německé ministerstvo zahraničí kvůli rychlému šíření viru a výslovně varuje před cestami do provincie Chu-pej. Podobné doporučení vydalo už ve středu české ministerstvo zahraničí.

Varování vydaly i úřady v Thajsku. Tato země patří mezi nejoblíbenější cíle čínských turistů pro oslavy lunárního nového roku. Od zákazníka už se v Thajsku nakazil koronavirem řidič taxi. V posledních týdnech do země přijelo více než 25 tisíc návštěvníků z Wu-chanu a dalších nejsilněji zasažených měst v Číně.

Před cestami do Číny a všech zemí zasažených koronavirem v pátek varoval také Bahrajn, Arménie oznámila pozastavení bezvízového cestování pro čínské občany.

Aerolinky pozastavují letecká spojení

Do 9. února nelétají spoje Air France, zrušení všech letů s Čínou na jeden měsíc ohlásily také aerolinky British Airways. Zákaz letů mezi Českou republikou a Čínou chce v pondělí vládě navrhnout premiér Andrej Babiš (ANO).

Letecká spojení s Čínou plošně přerušil Pákistán, opatření zatím platí do 2. února, kdy země zváží další postup. Rozhodnutí podle agentury AFP ovlivní tři letecké společnosti – Pakistan International Airlines, Air China a China Southern Airlines.

Ke stejnému kroku přistoupil také Írán, od kdy a na jak dlouho zákaz platí, není zatím jasné.

Omezení zavedla americká společnost Delta Air Lines. Její poslední spoj do Číny odletí v pondělí 3. února. Z Číny do Spojených států vypraví let naposledy 5. února. Opatření potrvá až do 30. dubna.

Část leteckých spojení s Čínou ruší od příštího týdne i vietnamský letecký dopravce Vietnam Airlines. Společnost oznámila, že od příštího úterý nebude létat mezi Vietnamem a čínskými velkoměsty Peking, Šanghaj, Kanton a Šen-Čen. Do Čcheng-tu na jihozápadě země přestane létat od středy, od čtvrtka pak do autonomního území Macao, kde jsou potvrzeny dva případy nákazy. Ve stejný den přestanou létat i spoje mezi Hongkongem a Hanojí, frekvenci letů mezi Hongkongem a Ho Či Minovým Městem společnost zredukovala z deseti na sedm týdně.

Zrušení všech spojů s Čínou oznámily i nízkonákladové vietnamské aerolinky Vietjet, které lety přestanou provozovat od 1. února.