Džihádista John před 6 lety: Nejsem extremista, 11. září bylo špatné

Hlavní „celebrita“ v řadách Islámského státu (IS), takzvaný Džihádista John, před šesti lety popíral, že je extremista, a stěžoval si na britské tajné služby MI5. Ty mu prý vyhrožovaly a snažily se mu „vkládat slova do úst“. Nahrávku pořídilo v roce 2009 muslimské nevládní sdružení Cage poté, co byl Mohammed Emwazi deportován z Tanzanie a vyslýchán agentem MI5. Video zveřejnila britská média.

  • Americká a britská média minulý týden s odvoláním na úřední zdroje informovala, že právě Emwazi je maskovaným mužem, který na videozáznamech zavraždil nejméně tři západní rukojmí IS. Emwazi vyrůstal v Londýně a vystudoval výpočetní techniku na Westminsterské univerzitě. Pochází ale z Kuvajtu.  

Mohammed Emwazi na nově zveřejněné nahrávce tvrdí, že jel v roce 2009 do Tanzanie na safari jako turista. Byl mu ale odepřen vstup do země a byl posazen na letadlo do Amsterodamu. Tam jej agent MI5 údajně obvinil, že se chce dostat do Somálska a absolvovat tam teroristický výcvik.   

Emwazi odvětil, že není extremista. „A pak se mi neustále snažil vkládat slova do úst,“ sdělil Emwazi sdružení Cage po návratu do Londýna. Agent mu prý „vyhrožoval“ a řekl mu: „My z tebe nespustíme oči, Mohammede.“

Agent s přezdívkou Nick se ho také ptal na názory ohledně teroristických útoků na USA z 11. září 2001, válku v Afghánistánu a teroristické atentáty na Londýn z července 2005. Emwazi měl reagovat slovy o zabíjení nevinných lidí. Londýnské útoky nazval extremismem a 11. září bylo podle něj „špatné“. „Co chcete, abych řekl? Kdybych měl možnost zařídit, aby ti lidé žili, zařídil bych to,“ sdělil Nickovi. Emwaziho rodiče nyní žijí v Kuvajtu. Úřadům řekli, že se synem naposledy hovořili v roce 2013, když jim volal z Turecka. Prý jim řekl, že se chystá působit jako humanitární pracovník v Sýrii. Sedmačtyřicetiletá Ghaneya Emwaziová syna poznala hned na prvním videu loni v srpnu, kde stál s nožem u krku amerického novináře Jamese Foleyho. „To je můj syn,“ vykřikla prý zděšeně. 

IS zveřejnil video se zavražděním novináře Foleyho
Zdroj: ČT24/YouTube

Emwaziho otec spolupracoval se Saddámem během irácké invaze

Zbytek rodiny podle Mohammedova otce chce, aby radikál zemřel. Prý nenávidí řezníky. Jedenapadesátiletý Jasem Emwazi se živil v Kuvajtu jako policista. List Daily Mail uvedl, že ho některé zdroje v Kuvajtu popsaly jako agresivního. Jasem pomáhal během irácké invaze režimu Saddáma Husajna, proto později uprchl do Británie. Po odhalení pravé totožnosti Džihádisty Johna se ale do Kuvajtu vrátil.

Džihádista John před pár lety tvrdil, že není extremista (zdroj: ČT24)

Učitelka, která Mohammeda znala do jeho 18 let, tvrdí, že byl tichý a pracovitý. Nikdy s ním nebyly problémy – sám se sice ve škole stával obětí šikany, odešel z ní ale jako vyrovnaný a úspěšný student. „Dali jsme mu všechno, co podle nás potřeboval, a zdálo se, že se uklidnil. Když se pak dostal do posledního ročníku, pracoval velmi tvrdě, složil závěrečné zkoušky a šel na vysokou školu. A byla to univerzita, kterou si vybral. Moje zkušenosti s Mohammedem, moje rozhovory s Mohammedem absolutně neodpovídají tomu, co vidím ve zprávách,“ podotkla Jo Shuterová.

Že by se radikalizoval v jejích lavicích, odmítá i univerzita, kterou vystudoval. Ještě před šesti lety byl údajně bezproblémovým zaměstnancem jedné kuvajtské firmy. Ředitel ho dokonce nazval „nejlepším zaměstnancem, jakého kdy měli“.

Emwaziho život ve zkratce

1988: Narodil se v Kuvajtu.

1994: Jeho rodina se odstěhovala do Británie.

2009: Dokončil studia výpočetní techniky na Westminsterské univerzitě.

Srpen 2009: Se dvěma přáteli odjel na safari do Tanzánie, byl mu ale odmítnut vstup do země. Emwazi pak odletěl do Amsterdamu, kde tvrdil, že ho člen britské MI5 obvinil z úmyslu dostat do Somálska. Tam působí militantní skupina al-Šabáb. Emwazi to popřel - MI5 se ho prý snažila naverbovat.

Září 2009: Odjel do Kuvajtu, kde zůstal s otcovou rodinou.

Červenec 2010: Vrátil se na chvíli do Británie, vízum do Kuvajtu mu úřady zamítly.

2013: Změnil si jméno. Snažil se vycestovat do Kuvajtu, ale byl zastaven. Následně zmizel. O čtyři měsíce policie rodině oznámila, že se Emwazi nachází v Sýrii.