Ruská vláda po Putinově projevu nečekaně odstoupila. Prezident už vybral náhradu za Medvěděva

Události: Demise ruské vlády (zdroj: ČT24)

Ruská vláda rezignuje, oznámil premiér Dmitrij Medvěděv krátce poté, co šéf Kremlu Vladimir Putin ve středu ve svém tradičním poselství avizoval změny v ruské ústavě. O odstoupení vlády nevěděli ani její členové, šlo o „naprosté překvapení“, uvedla ruská redakce BBC. Podle agentury TASS Putin navrhl jako nového premiéra Michaila Mišustina, který vedl ruskou daňovou správu.

Medvěděv chce Putinovi demisí uvolnit ruce, aby mohl prosadit plánované změny. Prezidentův návrh podle Medvěděva představuje významný zásah do fungování země a rovnováhy moci. „V tomto kontextu je zjevné, že jako vláda musíme poskytnout prezidentu naší země možnost přijmout všechna nezbytná rozhodnutí,“ prohlásil premiér.

Rezignaci své vlády oznámil nečekaně v televizi, po boku šéfa Kremlu. Ten končícímu premiérovi poděkoval za odvedenou práci. Putin zároveň uložil stávající vládě plnit své povinnosti do jmenování nového kabinetu.

Putin při schůzce se členy dosluhující vlády uvedl, že byl s prací kabinetu spokojen, přestože „se ne všechno povedlo“.

Střídání rolí

Medvěděv byl mezi lety 2008 a 2012 prezidentem poté, co si s Putinem vyměnili role. Ruská ústava totiž nedovoluje působit v čele země více než dvě funkční období za sebou, připomíná BBC. Medvěděva poté znovu vystřídal Putin, který v současnosti opět vládne druhé funkční období po sobě.

Rubl po ohlášení demise kabinetu klesl na týdenní minimum, uvedl list Kommersant. Dosavadní vláda vznikla předloni v květnu poté, co se Putin formálně znovu ujal funkce hlavy státu, po znovuzvolení na dalších šest let v březnu 2018.

Podle agentury TASS si Putin vybral za premiéra Mišustina, jenž od roku 2010 řídil ruskou daňovou správu. Kandidaturu třiapadesátiletého Mišustina prezident předložil dolní komoře parlamentu Státní dumě.

Mišustin podle ruských agentur večer přijel do sídla dolní komory parlamentu, kde se sešel s jejím vedením. Poslanecká frakce vládní strany Jednotné Rusko by se měla kandidaturou Mišustina zabývat hned ve čtvrtek ráno, řekl mluvčí frakce Sergej Něverov. Zdůraznil přitom, že nového předsedu vlády je nezbytné schválit co nejrychleji.

Michail Mišustin
Zdroj: AP/ČTK/Alexei Nikolsky

„Všechny úkoly, které označil prezident ve svém dnešním poselství (o stavu Ruské federace), vyžadují co nejrychlejší řešení. Zejména jsou nezbytné úpravy ve federálním rozpočtu na nynější rok pro zahájení výplat sociálních dávek určených pro podporu rodin. Lidé na to čekají,“ řekl v této souvislosti Něverov.

Medvěděv míří do bezpečnostní rady

Putin svému dlouholetému spojenci nabídl novou funkci místopředsedy v ruské bezpečnostní radě, uvedl Interfax. Medvěděv s návrhem souhlasí, píše Reuters. Dohlížet má na obranu a bezpečnost státu. V radě, které Putin předsedá, byl premiér dosud jedním z jedenácti stálých členů.

Putin ve středečním poselství o stavu země navrhl ústavní změny, které by Státní dumě, dolní komoře parlamentu, daly právo nejen schvalovat jmenování premiéra a členů vlády, ale i potvrzovat jejich nominaci. Změny v ústavě by Rusové podle prezidenta měli schválit v referendu.

„Je to velmi překvapivý krok, je to šokující informace. Údajně ani samotní ministři ruské vlády netušili, že dnes uslyší slova o demisi,“ sdělil k oznámení zpravodaj ČT v Rusku Miroslav Karas s tím, že jmenování nové vlády se očekává v průběhu příštích dnů.

„Předávání moci začalo,“ soudí experti

Podle agentury AP nejnovější vývoj naznačuje Putinův záměr nachystat si pro sebe novou mocenskou pozici, až mu skončí stávající mandát hlavy státu. „Předávání moci začalo,“ shodují se i ruští politologové, oslovení deníkem Vedomosti.