Slovenští autodopravci uvolnili blokované hraniční přechody a silnice

Slovenští autodopravci uvolnili všechny blokované přechody a úseky silnic. Podle slovenských webů to oznámil mluvčí Unie autodopravců Slovenska (UNAS) Stanislav Skala. Unie tak reagovala na slib premiéra Petera Pellegriniho, že s dopravci ihned zahájí jednání. Následně řekl, že je ochoten k úpravám v oblasti daní či slev na mýtném. Dopravci mluví o úspěšném jednání a kamiony z přechodů stahují.

UNAS odstartovala minulé úterý protesty za výrazné snížení silniční daně či za pozastavení výběru mýtného. Od neděle pak na podporu svých požadavků zablokovala přes dvacet hraničních přechodů s Českem, Maďarskem a Polskem.

Pellegrini v pondělí dopoledne po jednání s ministry příslušných resortů jednoznačně odmítl zastavit vybírání mýtného s vysvětlením, že Slovensko by se v takovém případě stalo z evropského pohledu levnou cestou, kterou by využívali všichni zahraniční autodopravci.

Po odpoledním jednání s dopravci dal nicméně najevo, že jeho kabinet svolí k dílčím ústupkům. Týkat by se měly zejména úpravy systému poskytování slev z mýtného tak, aby z něj více profitovali slovenští dopravci. Ministerstvo financí ve spolupráci s nimi také rozpracuje návrh zákona, který by snížil současné vysoké zdanění motorových vozidel v zemi.

Sdružením dopravců UNAS a ČESMAD nadto premiér nabídl, aby se účastnila pracovní skupiny pro tendr na nového výběrce mýtného. Jednání mezi dopravci a vládou bude pokračovat i ve čtvrtek.

Úspěšné jednání, jsou spokojeni dopravci

Dopravci jednání s premiérem označili za úspěšné, podle nich představuje významný posun po mnohaletém přešlapování na místě. Nyní se budou snažit dostat z hraničních přechodů ty kamiony, které tam zůstávaly v očekávání výsledku rozhovorů s vládou.

Slovenští dopravci blokovali od nedělního večera několik hraničních přechodů s Českem. V pondělí ráno akci na několik hodin přerušili, během dopoledne pak ale pokračovala. Demonstrace se dotkla například přechodů Břeclav–Brodské, kde se ráno utvořila kratší kolona, či Mosty u Jablunkova – Svrčinovec a nektrých dalších. Velké prolbémy ale nezpůsobila. 

Slovenští autodopravci obnovili protest (zdroj: ČT24)

UNAS mimo jiné požaduje snížení silniční daně pro kamiony o polovinu. Podle dopravců je sazba zmíněné daně pro těžká nákladní vozidla na Slovensku druhou nejvyšší v Evropské unii. Slovenské ministerstvo financí dříve nabídlo snížení zmíněné sazby daně o 12,5 procenta. 

Nespokojení autodopravci také žádají pozastavení mýtného jako reakci na analýzu slovenského nejvyššího kontrolního úřadu, že provozovatel mýtného systému zinkasoval téměř polovinu z vybraných poplatků za jízdu kamionů a autobusů po zpoplatněných silnicích.