Probuzená filipínská sopka hrozí nebezpečným výbuchem. Letiště v Manile ale zčásti obnovilo provoz

Zpravodajka ČT Barbora Šámalová: Odborníci varují před vulkanickou tsunami (zdroj: ČT24)

Filipínské úřady nařídily kvůli zesílené aktivitě sopky Taal evakuaci zhruba osmi tisíc obyvatel a turistů. Vulkán totiž už od neděle chrlí dým a popel, nebezpečná erupce může podle úřadů přijít v řádu hodin či dní. Letiště v Manile po nedělním přerušení provozu v pondělí částečně obnovilo lety.

Z filipínské sopky Taal, která leží na hlavním filipínském ostrově Luzon ve vzdálenosti asi 60 kilometrů od hlavního města Manily, v pondělí začala vytékat láva. Už v neděli přitom vulkán vychrlil do výšky asi jednoho kilometru mračno dýmu a popela, erupci provázelo burácení a otřesy. Podle agentury AFP navíc v Manile v pondělí zaznamenali několik zemětřesení.

Letiště v hlavním městě funguje omezeně. Po předchozím úplném přerušení provozu obnovilo v pondělí částečně lety, limituje ale počet povolených příletů. Přednost dostanou odlety, aby se uvolnila letištní plocha.

Události: Filipínská sopka Taal se probudila (zdroj: ČT24)

Úřady i školy jsou uzavřené

Úřady varovaly, že brzy může dojít k nebezpečnému výbuchu a nařídily evakuaci. V náhradních ubytovnách pro evakuované bylo v pondělí ráno asi 10 tisíc lidí. „Nemohli jsme spát, dům se třásl od večera. Nikdo z nás nespal, připravovali jsem se na odchod,“ řekla jedna z evakuovaných Lia Monteverdeová. Na začátku týdne zůstanou v oblasti sopky zavřené školy, vládní úřady i burza.

„Obyvatelé si stěžují, že se špatně dýchá, protože ve vzduchu je popel. To se týká nejenom okolí vulkánu, ale i Manily. Také si lidé stěžují, že v obchodech docházejí ochranné masky, takže nemají dostatek ochranných prostředků,“ uvedla zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová.

Filipínský institut vulkanologie a seismologie už v neděli zvýšil úroveň poplachu z druhého na čtvrtý stupeň. Tím se naznačuje „magmatický neklid“, který by mohl vést k nebezpečným erupcím. Důrazně varoval, že by z vulkánu mohla náhle vytrysknout pára spolu s toxickými plyny ve vysoké koncentraci.

Sopka Taal je druhá nejaktivnější sopka na Filipínách. Server stanice BBC píše, že v minulých 450 letech sopka vybuchla 34krát. Podle Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) žije v okruhu 14 kilometrů od sopky na 450 tisíc lidí.