Všudypřítomné floridské palmy hynou. Nedokážou čelit nákaze, kterou přivál hurikán

Horizont ČT24: Floridské palmy hromadně hynou (zdroj: ČT24)

Na americké Floridě hromadně hynou palmy. Tyto stromy jsou přitom pro subtropický stát typické. Před patnácti lety ale na poloostrov přinesl hurikán nákazu, která se od té doby rozšířila po celé Floridě a proti které palmy nemají skoro žádnou šanci.

Palmy ve městech i na golfových hřištích jsou symbolem Floridy, všudypřítomný strom je ale v současnosti vážně ohrožen. Drobné kobylky haplaxius crudus, které samy neškodně sají šťávu z palmových listů, slinami rozšířily bakteriální nákazu, v jejímž důsledku palmy odumírají.

Uschly už desítky tisíc stromů. „Takzvané smrtící hnědnutí je fytoplazmatické onemocnění. Fytoplazmy jsou bakterie. Listy začnou ztrácet barvu a nakonec odpadne vrcholový list. V tu chvíli je s palmou konec,“ vysvětlil entomolog Brian Bahder z univerzity ve Fort Lauderdale.

Nakažený strom odumře během půlroku

Jakmile se bakterie do stromu dostanou, rozmnoží se, ucpou oběhový systém a palma do půl roku odumře. Podle Bahdera se infekce na Floridu dostala v roce 2005 s hurikánem Wilma z oblasti mexického Yucatánu. Každá další bouře kobylky odvála dál a teď už jsou všude na Floridě.

„Nemyslím si, že vyhynou všechny palmy. Pokud ale nezasáhneme, problémy, které teď pozorujeme, se výrazně zhorší, než nastane obrat k lepšímu,“ domnívá se entomolog.

Po napadení je jediným praktickým řešením vykopání celého stromu. Ošetření antibiotiky pomůže jen v časné fázi, a jako plošné řešení nepřichází v úvahu, protože je příliš drahé. Vědci tak zkoumají nemoc dál a doufají, že se nerozšíří do Kalifornie nebo Arizony na plantáže datlovníků.