Afghánský exministr se chystá na volby. Při útoku na jeho sídlo zemřelo dvacet lidí

Dvacet mrtvých a pět desítek zraněných si vyžádal nedělní rozsáhlý útok na politické ústředí někdejšího afghánského ministra vnitra Amrulláha Sáliha v centru Kábulu. Sálih, který bude v zářijových volbách po boku prezidenta Ašrafa Ghaního kandidovat na funkci prvního viceprezidenta, údajně vyvázl s lehkým poraněním. Kdo za útokem stojí, není zatím jasné.

Ke střetu došlo v den, kdy v Afghánistánu začínala kampaň před prezidentskými volbami. Nejdříve se u pracoviště exministra vnitra odpálil sebevražedný atentátník, poté následovala několikahodinová bitva s ozbrojenci, kteří vnikli do objektu.

Afghánské bezpečnostní jednotky podle prohlášení ministerstva vnitra zabily tři útočníky. Sám Sálih vyvázl se zraněním. Než stačil po napadení budovy utéct z kanceláře před útočníky, zasáhla ho střepina při výbuchu.

První zprávy o útoku hovořily pouze o jednom mrtvém a 13 zraněných. K incidentu se zatím nepřihlásila žádná radikální organizace, podle agentury AP ale v Kábulu pravidelně útočí jak hnutí Taliban, tak tzv. Islámský stát. Sálih patří k jejich tvrdým odpůrcům.