Zabil novináře britský rapper L Jinny?

Londýn – Mezi džihádisty podezřelými z brutální vraždy amerického novináře Jamese Foleyho figuruje 24letý Abdel-Majed Abdel Bary. Britský mladík má za sebou krátkou kariéru rappera a v Sýrii se připojil k radikální organizaci Islámský stát (IS). Kde v Sýrii se Bary teď nachází, není jasné a jeho účet na Twitteru není aktivní. Hlasy Baryho a islamisty, který podřezává Foleyho, jsou si podle expertů na zvukovou identifikaci velmi podobné. Britský velvyslanec v USA televizi CNN řekl, že policie a tajná služba jsou již blízko ke zjištění vrahovy totožnosti.

Skladby Londýňana Baryho, který vystupoval pod pseudonymem L Jinny nebo Lyricist Jinn, hrála v roce 2012 hrála rozhlasová stanice BBC. Do širšího povědomí se ale dostal až letos, kdy na svém twitterovém účtu zveřejnil svoji fotografii s uříznutou hlavou v ruce s komentářem „zevluju s mým krajanem nebo s tím, co z něj zbylo“.

Bary prý do Sýrie odjel loni, připomíná brtiský The Independent. V poměrně luxusní západolondýnské rezidenční čtvrti Maida Vale žil předtím se svou matkou a pěti sourozenci v domě s tržní hodnotou kolem milionu liber. Jeho otce Adela Abdula Baryho, uprchlíka z Egypta, Británie předloni vydala Spojeným státům kvůli jeho údajnému podílu na atentátech na americké ambasády ve východní Africe v roce 1998. V posledním klipu The Beginning, který se na portálu YouTube objevil letos v březnu, Bary rapuje o tom, že touží po hrdosti, jakou měl jeho otec, a že v den, kdy jeho otce odvedli, „by zabil jednoho, dva policajty“.

Nenávist se dala odhalit už v raperových textech. Nejeden Brit se proto teď ptá, jak je možné, že si mladíka už předtím nevšiml Scotland Yard a navíc ho nechal vycestovat do Sýrie.

Podle oficiálních informací se vraha novináře Jamese Foleyho zatím vypátrat nepodařilo, mluví ale angličtinou typickou pro Londýn nebo jižní Anglii. „Troufám si říct, že jsme opravdu blízko. Zatím nejsme v pozici, kdy můžeme s jistotou určit, o koho se jedná. Disponujeme ale mimo jiné velice sofistikovaným systémem, který dokáže identifikovat osoby podle jejich hlasu,“ řekl britský velvyslanec v USA Peter Westmacott televizi CNN.

Podle portálu Business Insider dostali Foleyho rodiče 12. srpna od věznitelů svého syna e-mail, v němž jim bylo oznámeno, že syn bude „popraven“. Uvádějí v něm, že Spojené státy zaplatí vysokou cenu za bombardování pozic IS v Iráku. „Nejdříve půjde o krev amerického občana Jamese Foleyho. Bude popraven a bude to přímý následek vašich hříchů páchaných na nás,“ napsali ozbrojenci z IS manželům Foleyovým.

Britská média už dříve uvedla, že maskovaný muž, který na videu zveřejněném islamisty podřezal Foleyho, je patrně šéfem teroristické buňky extremistů britského původu operujících v Sýrii. Britská buňka, která má údajně přezdívku „The Beatles“ podle slavné kapely, je prý zásadní skupinou IS, co se týče nakládání se zahraničními rukojmími. Základnu má ve východosyrském městě Rakka.

Islamisté v Sýrii ovládli velkou část strategického letiště

Bojovníci z IS dnes ovládli značnou část strategicky významného vojenského letiště u města Tabka na severovýchodě Sýrie. Jde přitom o poslední baštu režimu prezidenta Bašára Asada v provincii Rakka, kterou ovládají extremisté. IS sem vyslal posily ze sousední provincie Dajr az-Zaur a z Iráku. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva zahynulo nejméně 100 bojovníků IS, dalších více než 300 bylo zraněno. Na straně syrských jednotek padlo 25 vojáků. Pod vládou IS se už nyní nachází asi třetina syrského území.