Ne euru, ano evropským platům, hlásá před volbami Kaczyński. V Polsku mu roste silná konkurence

Události: Kaczyńskému v Polsku roste silná konkurence (zdroj: ČT24)

Polsko prožívá mimořádně intenzivní kampaň před evropskými volbami. Vládnoucí Právo a spravedlnost přichází se sociálními balíčky, opozice volá po změně a kabinet obviňuje z porušování zásad demokracie. Květnové hlasování je jedním z velkých testů rozložení sil před podzimními parlamentními volbami.

Předseda strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński neztrácí vůli vítězit. Víc než měsíc před eurovolbami začal varovat před společnou měnou. „Říkáme ne euru. Říkáme ne evropským cenám. Říkáme ano evropským platům, ale ne evropským cenám,“ prohlašuje v současnosti nejmocnější muž polské politiky, který letos oslaví sedmdesátku.

Vláda jeho strany, ve které sám Kaczyński nesedí, přichází s jedním sociálním balíčkem za druhým. Slibuje příspěvky na děti i víc peněz důchodcům, mladým chce zas odpustit daně. „Jsou to domácí témata, která mají přilákat voliče, kteří však volí do evropského parlamentu,“ uvedla politoložka Varšavské univerzity Ewa Marciniaková.

Na miliardové sliby vládní strana sází i proto, že jí po letech vyrostla vážná konkurence. Část opozice se spojila do koalice s přívlastkem Evropská. Kaczyńského plány má za populismus, který zruinuje rozpočet. „V Polsku je třeba vyvětrat. Stále častěji to říkají i ti, kteří volili Právo a spravedlnost,“ říká lídr Evropské koalice Grzegorz Schetyna.

Průzkum preferencí před eurovolbami
Zdroj: Průzkum Kantar pro TVN

V průzkumech se Evropská koalice na Právo a spravedlnost dotahuje. Z třetího místa se snaží útočit nové uskupení Jaro, které založil úspěšný komunální politik Robert Biedroń. Přichází s tématy, která jsou v Polsku víc než citlivá. „Musíme konečně zajistit rovná práva pro ženy. Ženy si zaslouží přístup k moderní antikoncepci, včetně pilulky den po,“ myslí si předseda strany Jaro Robert Biedroń.

Politikům na této kampani záleží víc než kdy dřív. Zkoušejí, co zabírá před klíčovými volbami do Sejmu a Senátu, které Poláky čekají na podzim, říká zpravodaj ČT Lukáš Mathé. „Vítězství, byť jen o jeden mandát, tu bude nazývané velkým vítězstvím,“ podotýká Marciniaková.

Do podzimu se ale polská politická mapa může překreslit. Třeba návratem bývalého premiéra Donalda Tuska, který končí na čele Evropské rady. Podobu svého „comebacku“ prozradí v příštích týdnech.