Rakouskému Hallstattu došla trpělivost s přílivem turistů. Zavede jim propustky

Horizont ČT24: Hallstatt chce omezit počet turistů (zdroj: ČT24)

Malebné rakouské městečko Hallstatt se rozhodlo vypořádat s enormnín náporem turistů. Místo zapsané na seznam UNESCO, do kterého vede jediná silnice, ročně navštíví až milion lidí. A místnímu starostovi už se záplavou autobusů došla trpělivost.

Ještě v 19. století se dalo do Hallstattu dostat hlavně pěšky nebo lodí. Dnes sem míří jeden autobus za druhým. Městečko se 770 obyvateli ročně navštíví až milion turistů. „V roce 2014 přijelo 7 917 autobusů, loni 19 344. To je enormní počet a musíme ho snížit,“ rozhodl starosta Alexander Scheutz.

Autobusy budou smět do Hallstattu jen s propustkou
Zdroj: ČT24

Při regulaci počtu autobusů se v Hallstattu nechali inspirovat Salcburkem. Od letoška si tak budou muset všichni autobusoví dopravci předem koupit speciální propustku. Bez ní se už do města nedostanou. Počet propustek je omezený a každá platí jen na určitý termín.

V Salcburku spustili systém, který omezuje počet autobusů na 40 tisíc ročně, zkušebně loni v červnu. Cena propustky se dokonce stala předvolebním tématem. Zatímco současné lidovecké vedení města plánuje zdražení propustky z aktuálních 24 na 38 eur, sociální demokraté navrhují stoeurový poplatek a sdružení Neos dokonce 500 eur za jeden autobus.

Turisté v Hallstattu
Zdroj: ČT24

Hallstatt otestuje propustky mimo hlavní sezonu

Salcburk a Hallstatt jsou hlavními taháky autobusových zájezdů na trase Innsbruck–Salcburk–Hallstatt–Vídeň pořádaných pro asijské turisty. Kvůli obavám části místních, že omezení pro autobusy ohrozí jejich výdělek plynoucí z turistického ruchu, chce starosta Hallstattu spustit systém propustek až po skončení hlavní sezony.

Počet přijíždějících autobusů chce snížit o třetinu, na 13 tisíc ročně. Potíží pro město ovšem nejsou jen autobusy. Strmě totiž narůstá i počet osobních aut mířících do Hallstattu. Loni jich bylo téměř 195 tisíc, což je dvojnásobek v porovnání s rokem 2014. Pomoct regulovat počet turistů přijíždějících autem má nová aplikace, která řidiče upozorní, zda jsou ve městě volná parkovací místa.

Výletní loď proplouvající Benátskou lagunou
Zdroj: Reuters/Stefano Rellandini/Stefano Rellandini

Benátky zakročí proti jednodenním turistům

Mnohem rázněji zakročily proti zběsilému turistickému ruchu Benátky. Italský klenot si bude za každého turistu účtovat až 10 eur. Doufá, že tak odradí část „jednodenních“ turistů, kteří ráno do města přijedou a večer zase odjedou.

Podle místních tak enormně zatěžují městské služby, aniž by jim nějak přispěli. „Čištění historického centra i zajištění bezpečnosti jsou opravdu výrazné náklady, o které Benátčané po celé roky přicházeli,“ potvrzuje starosta města Luigi Brugnaro.

Otázku, kolik turistů je ještě únosných, si už kladou i evropská velkoměsta jako Barcelona, Vídeň nebo Amsterdam.