TÉMA

Salcburk

Salcburský hudební festival začal řečmi o politice

V rakouském Salcburku začal jeden z nejvýznamnějších festivalů klasické hudby na světě. V Mozartově rodišti se koná pravidelně už od roku 1920. Při zahájení se o umění mluvilo v souvislosti s politikou, především ruskou agresí na Ukrajině. Kritice v té souvislosti neušel ani samotný festival.
28. 7. 2022|

Pandemie ve světě: V Rakousku pokračuje uzávěra pro neočkované, V USA zemřelo s covidem 800 tisíc lidí

V Rakousku skončila celostátní uzávěra, která v zemi kvůli kritické epidemické situaci platila od 22. listopadu. Pro ty, kteří se nenechali proti covidu-19 naočkovat, přísná omezení platí dál. Počet úmrtí souvisejících s koronavirem se v USA vyšplhal na 800 tisíc, informovala agentura Reuters na základě svých výpočtů. Izrael zvažuje podání čtvrté dávky vakcíny. Britský premiér Boris Johnson chce kvůli omikronu urychlit očkování posilující dávkou.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 22:24|

30 let zpět: Dvojí protesty kvůli Havlově cestě do Rakouska

Přítomnost prezidenta Václava Havla na zahájení hudebního festivalu v Salcburku doprovázely protesty dvojího charakteru. Doma mu bylo vyčítáno, že neodmítl setkání s rakouským prezidentem Kurtem Waldheimem, který byl za nacistického Německa členem wehrmachtu, a v Rakousku musel čelit demonstrantům proti československým jaderným elektrárnám.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
26. 7. 2020|

Rakouskému Hallstattu došla trpělivost s přílivem turistů. Zavede jim propustky

Malebné rakouské městečko Hallstatt se rozhodlo vypořádat s enormnín náporem turistů. Místo zapsané na seznam UNESCO, do kterého vede jediná silnice, ročně navštíví až milion lidí. A místnímu starostovi už se záplavou autobusů došla trpělivost.
3. 2. 2019|