Charkovský starosta byl při atentátu střelen do zad

Kyjev – Starosta Charkova Gennadij Kernes byl při atentátu střelen do zad. Jeho stav je vážný a v místní nemocnici bojuje o život. Nepokoje na Ukrajině pokračují i v dalších oblastech na východě. Separatisté v Luhansku včera vyhlásili „lidovou republiku“ po vzoru sousední Doněcké oblasti. Chtějí zároveň uspořádat referendum 11. května, kde se místních obyvatel budou ptát na otázku, zda „souhlasí se státní samostatností Luhanské lidové republiky“. Ve městě Koťantynivka dnes neznámí ozbrojenci ovládli policejní služebnu a v nedalekém Kramatorsku ostřelovali letiště z granátometů a samopalů.

  • Už čtvrtý den zůstává v zajetí proruských povstalců ve Slavjansku skupina evropských vojenských pozorovatelů; podle Kyjeva byli zadrženi na příkaz agentů ruské vojenské rozvědky GRU.
  • Na charkovského starostu Gennadije Kernese byl spáchán atentát, neznámí pachatelé jej střelili do zad.
  • USA a EU ohlásily nové protiruské sankce.
  • Separatisté v Luhansku vyhlásili „lidovou republiku“, 11. května chtějí uspořádat referendum o samostatnosti.
  • V okolí východoukrajinského Slavjanska policisté nalezli další mrtvé tělo se známkami mučení a násilné smrti.
  • Slovenský přepravce zemního plynu Eustream a ukrajinská společnost Ukrtransgaz podepsaly memorandum o zpětných dodávkách plynu na Ukrajinu.
  • Do Estonska dorazilo 150 amerických výsadkářů jako poslední část kontingentu, který USA kvůli ukrajinské krizi vyslaly do Pobaltí a Polska.

Charkovský starosta Gennadij Kernes byl střelen do zad při koupání v jednom z místních pramenů, kde ho ze zálohy napadli neznámí pachatelé. Utrpěl průstřel jater a plic. Střelen byl ranou z ruské odstřelovačské pušky Dragunov. V charkovské nemocnici je nyní operován, lékaři podle místních médií bojují o jeho život.

Ještě ve čtvrtek přijel Kernes mezi radikální proruské demonstranty na centrální charkovské náměstí Svobody, aby zmírnil jejich protesty. Agresivně naladěný dav mu ale zabránil v jakémkoli projevu a pokusil se ho fyzicky napadnout. Podle ukrajinské státní televize NTKU stojí za atentátem proti Kernesovi Moskva. „Rusko vyhledává a likviduje klíčové body odporu,“ uvedl v televizi charkovský šéf NTKU Zurab Alasanija. List Ukrajinska pravda napsal, že do nemocnice za postřeleným Kernesem přijel jeho přítel Dobkin, který se chce v květnových volbách ucházet o post ukrajinského prezidenta.

Ruština i osvobození politických vězňů, žádají separatisté

Separatisté zatím v Luhansku vyhlásili „lidovou republiku“. Žádají, aby ruština byla v nové lidové republice vyhlášena za druhý státní jazyk a aby byli osvobozeni údajní političtí vězňové. Přijali rovněž prohlášení, podle něhož požádají Rusko o vyslání „mírových sil“ v případě, že bezpečnostní složky věrné kyjevské vládě proti povstalcům zakročí.

Rozhodnutí o vyhlášení „lidové republiky“ padlo na shromáždění několika stovek lidí před okupovanou centrálou ukrajinské tajné služby SBU. Podle povstalců údajně šlo o delegáty územních samospráv. „Svrchovaná a nezávislá“ republika byla podle vzbouřenců vyhlášena s okamžitou platností, chystané referendum má vznik nového státního útvaru prý jen potvrdit.

Ve městě Kosťantynivka neoznačení lidé obsadili budovu tamní policie

Přestřelku dnes ráno ohlásili očití svědci z města Kramatorsk na severu Doněcké oblasti. Proti ostraze místního letiště zahájila palbu ze samopalů a granátometů skupina neznámých ozbrojenců. Vojáci odpověděli střelbou, o zraněných či mrtvých se zprávy nezmiňují. Kramatorské letiště je podle místních médií klíčové pro zásobování bezpečnostních sil operujících na východě země proti separatistům a pro dodávky munice a přísun policejních posil. Jiná skupina neoznačených ozbrojenců dnes údajně obsadila policejní služebnu ve městě Kosťantynivka jižně od Kramatorska. Útočníci rovněž obklíčili místní radnici.

Na východě Ukrajiny podle ministra vnitra Arsena Avakova působí 12 tisíc policistů. Popřel ale, že by policejní síly přešly na stranu separatistů. Připustil, že policie na východě Ukrajiny není funkčně schopna plnit své povinnosti. Jejich kompletní výměna ale není v nynějších podmínkách reálná. „Ve válečných podmínkách, v nichž se nacházíme, nelze o ničem takovém hovořit,“ prohlásil ministr vnitra.

V Doněcku radikálové opustili místní věž

Policie zatím v noci na dnešek zasahovala proti separatistům na několika dalších místech.  V Charkově zasáhla proti pokusům proruských aktivistů uspořádat demonstraci na centrálním náměstí Svobody. V Doněcku, dalším centru odporu proti kyjevské vládě, proruští radikálové opustili místní televizní věž, kterou v neděli obsadili na protest proti vypnutí ruských televizních kanálů. Kyjev nechal jejich vysílání odpojit s poukazem na to, že stanice šířily protiukrajinskou propagandu.

Miroslav Karas o aktuálním dění na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Ukrajinské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že výbuch nastražené nálože v Doněcké oblasti poranil dva ukrajinské vojáky, z nichž jeden zraněním podlehl během přepravy vrtulníkem do charkovské vojenské nemocnice. Místo incidentu ministerstvo neupřesnilo.

V Doněcku dnes také došlo k potyčkám mezi znepřátelenými tábory demonstrantů - stoupenci jednotné Ukrajiny a proruskými separatisty. Policie použila k jejich rozehnání i ohlušující granáty.

Ruské ministerstvo zahraničí v dnešním prohlášení žádá „okamžité přerušení trestné operace kyjevského režimu proti obyvatelům jihovýchodní Ukrajiny“. Zároveň vyjádřilo „vážné znepokojení“ nad údajnou koncentrací ukrajinských jednotek v regionu. V oblasti prý působí uskupení ukrajinských vojsk čítající více než 11 000 lidí; ukrajinské jednotky prý mají k dispozici 160 tanků, více než 230 obrněných vozidel, nejméně 150 děl a raketometů a značné množství letadel. Mnohanásobná převaha nad „oddíly sebeobrany místních obyvatel“ a přítomnost tanků a děl podle ruské diplomacie „umožňují hovořit o možnosti nepřiměřeného použití síly, včetně zničení celých měst“.

Vydáno pod