Symbol jednoty a tolerance. V Egyptě otevřeli největší křesťanský kostel na Blízkém východě

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí otevřel největší křesťanský kostel na Blízkém východě. Nová katedrála leží 45 kilometrů východně od Káhiry ve vznikající správní metropoli země. Má pojmout více než osm tisíc věřících.

Nová katedrála má být symbolem náboženské tolerance. Její výstavbu nařídil prezident Sísí po atentátu na kostel poblíž katedrály sv. Marka v Káhiře. V prosinci 2016 tam bylo zabito více než 25 lidí. Kostel má být symbolem soudržnosti a jednoty severoafrické země.

Katedrála byla slavnostně otevřena v předvečer vánočního svátku, který egyptští Koptové slaví 7. ledna. Sísí se v novostavbě zúčastnil bohoslužby společně s mnoha dalšími pozvanými hosty.

Patriarcha koptské církve Tavadros II. označil otevření katedrály za bezprecedentní událost. Vatikán pak zveřejnil videoposelství papeže Františka, který popřál Egyptu, Blízkému východu a světu mír a blahobyt.

Ceremonie v novém egyptském kostele
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Koptská církev podle papeže i v nejtěžších chvílích dokázala podávat „skutečné svědectví víry a lásky k bližnímu“. Radost nad otevřením katedrály vyjádřil na Twitteru také americký prezident Donald Trump, který pochválil Sísího, že se tímto krokem vydal vstříc lepší budoucnosti.

V nové egyptské metropoli byla otevřena rovněž nová obří mešita.

Otevřená mešita v nové egyptské správní metropoli
Zdroj: Amr Abdallah Dalsh/Reuters

Křesťané tvoří odhadem přibližně deset procent egyptské populace, která čítá přes 90 milionů lidí. Soužití křesťanů a muslimů je většinou pokojné, ale v některých venkovských oblastech se opakovaně vyskytuje napětí. Loni v listopadu radikálové zabili sedm věřících, kteří se vraceli ze křtu v koptském klášteře asi 260 kilometrů od Káhiry.