Počet mrtvých po atentátu ve Štrasburku vzrostl na pět

Počet zabitých obětí úterního atentátu v centru Štrasburku vzrostl na pět, přičemž jeden z nich zůstává ve stavu mozkové smrti. Ještě v pátek dopoledne bylo hospitalizováno kvůli střelbě na vánočních trzích pět lidí, z toho jeden člověk byl v kritickém stavu. Právě ten nyní zemřel. Policie stále zjišťuje, zda pachatel jednal sám, nebo měl komplice. Ve vazbě je nyní sedm osob blízkých údajnému pachateli Chérifu Chekattovi, který byl zabit ve čtvrtek.

Nové úmrtí podle agentury AFP oznámila pařížská prokuratura, která vede vyšetřování útoku považovaného za teroristický čin. V pátek tak podle ní zemřela oběť, která byla od úterního večera v kritickém stavu. Počet zabitých obětí atentátu se tak zvýšil ze čtyř na pět.

Agentura AFP připomíná, že dva lidé byli zabiti v úterý večer přímo při útoku, jedna osoba zemřela ve čtvrtek a jeden člověk zůstává ve stavu mozkové smrti.

obrázek
Zdroj: ČT24

V pátek byl  mezitím ve Štrasburku obnoven provoz vánočních trhů. Dorazil na ně i ministr vnitra Christophe Castaner, aby mimo jiné opět poděkoval bezpečnostním sborům za jejich práci. Starosta alsaského města Roland Ries už dříve po zabití údajného střelce uvedl, že je potřeba „najít cestu zpět k běžnému životu“.

V Alžírsku byl zadržen bratr podezřelého

Policie hlavního podezřelého usmrtila ve čtvrtek večer poté, co muž začal střílet na hlídku speciální zásahové jednotky, která jej zpozorovala na ulici.

Pařížský prokurátor Rémi Heitz uvedl, že vyšetřování na místě potvrdilo, že mrtvým je skutečně devětadvacetiletý Chekatt označovaný úřady za útočníka z úterního večera. Před spravedlností se ve Štrasburku skrýval 48 hodin a k jeho dopadení podle francouzských médií vedlo upozornění jisté místní ženy.

Díra po kulce v domě, u kterého byl zastřelen Chérif Chekatt
Zdroj: Reuters/Christian Hartmann

Vyšetřování útoku i po zastřelení pravděpodobného pachatele pokračuje s cílem zjistit, zda Chekattovi někdo nepomáhal. Ve vazbě bylo v pátek dopoledne sedm osob, včetně čtyř jeho příbuzných.

Deník Le Parisien v noci informoval, že v Alžírsku byl zadržen čtyřiatřicetiletý bratr údajného střelce Sami, který figuruje na francouzském seznamu osob považovaných za hrozbu pro národní bezpečnost, stejně jako tomu bylo v případě Chérifa.

Do Štrasburku v pátek přijel Macron

Štrasburk v pátek po skončení summitu EU navštívil francouzský prezident Emmanuel Macron. Na Kléberově náměstí položil na pietní místo, na které lidé přinášejí svíčky, bílou růži. Poděkoval také shromážděným policistům, vojákům a hasičům. Podle Elysejského paláce se prezident sejde také s rodinami obětí.