Jemenští povstalci a vláda se dohodli na příměří v klíčovém přístavu Hudajdá

Znepřátelené strany v Jemenu se dohodly na příměří v klíčovém jemenském přístavu Hudajdá. Informoval o tom generální tajemník OSN António Guterres. Dohody bylo dosaženo na závěr rozhovorů mezi zástupci jemenských povstalců a vlády, které se konaly od minulého týdne ve Švédsku.

Podle Guterrese dohoda zahrnuje stažení vládních i povstaleckých jednotek z Hudajdá v nejbližších dnech. Nahradí je složky, které OSN nazývá „místní síly“.

Guterres také řekl, že příměří se bude týkat nejenom města Hudajdá, ale celé stejnojmenné provincie. Monitorování situace zajistí OSN, která také pomůže s distribucí pomoci civilistům. Podle Guterrese by mohla být dohoda výchozím bodem pro ukončení bojů a humanitární krize Jemenu.

Částečné shody bylo dosaženo i pro město Táizz, kde se stále bojuje. Čeho se ale tato dohoda přesně týká, nebylo zveřejněno. Příměří pro zbytek Jemenu ani pro hlavní město Saná, jež je v rukou šíitů, se dosáhnout nepodařilo. Rozhovory mají pokračovat podle diplomatů možná už v lednu. 

Letiště v Saná obnoví provoz

Jemen sužuje už čtyři roky občanská válka, v níž proti sobě bojují šíitští povstalci Hútiové, podporovaní Íránem, a vládní vojska mezinárodně uznávaného prezidenta Abdara Mansúra Hádího, jemuž od roku 2015 pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií.

Už ve středu se zástupci znepřátelených stran dohodli na otevření letiště v hlavním jemenském městě Saná, které je od roku 2014 pod kontrolou šíitských povstalců, pro domácí letecké spoje. Mezinárodní lety budou muset projít kontrolou na jiném letišti spadajícím pod vládní síly a až pak budou moci pokračovat do Saná. Obě strany se dohodly také na obnově exportu ropy a plynu.

Válka v Jemenu si vyžádala tisíce lidských životů, poslední, asi dva roky staré údaje OSN hovoří o 10 tisících obětech. Některé zdroje odhadují, že v tomto konfliktu zemřelo na 50 tisíc lidí. Až čtrnácti milionům Jemenců, tedy zhruba polovině obyvatel této arabské země, hrozí podle OSN hladomor.