Nutná ochranka a sporadické zvuky střelby. Štáb ČT natáčel ve válkami zničeném Jemenu

Exkluzivní reportáž blízkovýchodního zpravodaje ČT Jakuba Szántó z Jemenu (zdroj: ČT24)

České televizi se jako prvnímu českému médiu podařilo vyslat svůj štáb do nepokoji zmítaného Jemenu. „V ulicích Adenu se kvůli nebezpečí únosů pohybujeme pod ochranou najatých ozbrojenců. V noci se dál sporadicky ozývá střelba,“ popisuje natáčení blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó. Jak na místě zjistil, jižanští vůdci jsou odhodlaní se od zbytku země odtrhnout.

„Nad Adenem vlaje prapor s bleděmodrým klínem a rudou hvězdou – vlajka jižní nezávislosti. Po rychlém převratu na konci ledna na ni narážíme na každém kontrolním stanovišti,“ popisuje situaci v jihojemenském přístavu blízkovýchodní zpravodaj ČT.

Kdysi bohaté město zdevastovalo jen v posledním čtvrtstoletí několik válek, a to v roce 1994, 2011, 2015 a v lednu 2018 střety mezi vládou a jižanskými separatisty.

„Válka začala před čtyřmi roky na severu země jako povstání šíitské menšiny proti vládě. Na jihu se ale právě rozpadá spojenectví vlády a jižanských sil. A ty usilovně pracují na projektu plné nezávislosti, jakou měli před sjednocením země v roce 1990,“ říká Szántó.

Vlajka jižní nezávislosti v Jemenu
Zdroj: ČT24

„Jižní přechodná rada se pokusila o státní převrat proti legitimní vládě prezidenta Hádího. Ale my jsme jí v tom zabránili,“ uvedl velitel vládních sil v Adenu generál Abdalláh As-Subajhej.

„Rozhodnutí se odtrhnout není na nás, je na našem lidu. A ten jasně řekl, že už není šance dál žít v jednotném Jemenu,“ říká členka vedení Jižní přechodné rady Nirán Súkijová.

„Zatímco se na jihu rodí nový konflikt, ve zbytku země zatím pokračuje boj proti šíitským severním povstalcům podporovaným Íránem. Počet obětí už přesáhl deset tisíc, včetně civilistů. Velkou část mají na svědomí nálety Saúdské Arábie, která vojensky podporuje centrální vládu, a Spojených arabských emirátů,“ vysvětluje Szántó.

„Arabská koalice při náletech zničila 80 procent veškeré infrastruktury v zemi. Čím dál tím víc lidí ji kritizuje kvůli její lhostejnosti vůči civilním obětem,“ uvedl vydavatel nezávislých novin Aden zítra Fathí bin Lazrq. 

Z mnoha domů zůstaly ruiny
Zdroj: ČT24

Vůbec nejhůř dopadá nekonečný konflikt na miliony obyčejných Jemenců. Statisíce jich musely uprchnout ze svých domovů. Mnozí živoří v improvizovaných uprchlických táborech odkázaní na mezinárodní pomoc, která se jen složitě dostává přes námořní blokádu arabské koalice, popisuje Szántó.