Janukovyč chtěl nechat střílet po demonstrantech, tvrdí opoziční poslanec

Kyjev - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč před svým sesazením spřádal plány na tvrdé potlačení protestů s použitím tisícovek vojáků. Vyplývá to z dokumentu, jehož pravost dosud nebyla potvrzena a který unikl na internet. Ukrajinští novináři nyní analyzují tisícovky stránek dokumentů, které se našly v Janukovyčově opuštěném honosném sídle poblíž Kyjeva.

Poslanec opoziční strany Vlast Hennadij Moskal dnes na internetu zveřejnil dokument popisující údajný plán obklíčit kyjevské náměstí Nezávislosti ostřelovači a zahájit střelbu do demonstrantů.

Do tohoto rozsáhlého zákroku měla být zapojena ozbrojená vozidla a zhruba 22 tisíc policistů včetně zhruba 2 000 příslušníků pohotovostních oddílů Berkut.

JanukovyčLeaks

Část nalezených dokumentů je již nyní dostupná on-line, postupně by měly být publikovány další.

Moskal, který je členem strany Vlast z vězení propuštěné expremiérky Julije Tymošenkové, řekl, že dokument zveřejnil, aby zvýšil tlak na nynější ukrajinské úřady ve snaze dostat Janukovyče před spravedlnost.

Dnes ukrajinský parlament schválil usnesení, které požaduje postavit Janukovyče spolu s exministrem vnitra Vitalijem Zacharčenkem a bývalým generálním prokurátorem Viktorem Pšonkou před mezinárodní soud. Podle schválené rezoluce zavinili tito muži během kyjevských nepokojů smrt více než stovky lidí a zranění dalších dvou tisíc.

Minulý týden bylo při pouličních bitvách mezi protivládními demonstranty a policií v centru Kyjeva zabito nejméně 88 lidí. Janukovyč v pátek uprchl z Kyjeva a parlament ho v sobotu zbavil funkce. Nové úřady na Janukovyče vydaly zatykač kvůli podezření z podílu na hromadných vraždách civilistů.