Sorosovi dali do schránky bombu. Nebyl doma

Americká policie v pondělí našla výbušninu v poštovní schránce rezidence miliardáře George Sorose ve státě New York. Oznámil to na svém webu list The New York Times. Přivolaní pyrotechnici nálož zneškodnili, Soros v době nálezu doma nebyl. Případem se zabývá Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Policii přivolal k bombě zaměstnanec rezidence v Bedfordu ležícím asi 80 kilometrů od Manhattanu. Ten začal balíček ze schránky otevírat, a když si všiml výbušného zařízení, nechal ho ležet v nedalekém háji do příjezdu policistů. Strážci zákona pak zavolali pyrotechniky a FBI.

„Nenávistná rétorika, která ovládá politiku v USA a v mnoha zemích celého světa, živí extremismus a násilí. V této atmosféře strachu, lhaní a rostoucího autoritářství může pouhé projevení názoru vyvolat výhružky smrtí,“ uvedla v prohlášení Sorosova mluvčí Laura Silberová.

Filantrop a politický aktivista Soros financuje miliardovými částkami projekty na podporu demokracie a lidských práv po celém světě. Je častým terčem tvrdé kritiky konzervativních skupin a na jeho adresu zazívají výhrůžky amerických antisemitů. Soros přežil holocaust.

Pochází z Maďarska, kde se pro vládu premiéra Viktora Orbána stal nežádoucí osobou. Jeho nadace Open Society Foundation (OSF) musela nedávno vyklidit své budapešťské kanceláře a přemístit se do Berlína.