Šéf Interpolu odletěl do Číny a zmizel. Policii zalarmovala jeho žena

Francouzská policie začala vyšetřovat možné zmizení šéfa Interpolu Meng Chung-weje. Informovaly o tom agentury AFP a Reuters s odvoláním na nejmenované policejní zdroje. Policii prý kontaktovala manželka čínského prezidenta Interpolu Chung-weje poté, co se s ním nedokázala spojit od jeho odjezdu do vlasti na konci září. Hongkongský deník South China Morning Post (SCMP) napsal, že Meng v Číně čelí nespecifikovanému vyšetřování.

Se zprávou přišlo francouzské rádio Europe 1, podle jehož informací odcestoval 64letý Meng do Číny 29. září. Od té doby o něm údajně nejsou žádné zprávy. Agentura AFP citovala zdroj z francouzské justice, podle něhož Meng nezmizel ve Francii.

Žádné další informace o jeho plánech podle médií nejsou, stejně jako není jasné, proč jeho manželka o přerušení kontaktů informovala až nyní. Žena žije se svými dětmi v Lyonu, kde má světová organizace zastřešující mezinárodní policejní spolupráci své sídlo. 

Interpol v reakci uvedl, že zaznamenal zprávy o údajném zmizení prezidenta Menga. Podle prohlášení ale jde o „záležitost pro příslušné úřady jak ve Francii, tak v Číně“. Interpol také poznamenal, že za řízení jeho operací je odpovědný generální tajemník, a nikoli prezident. Dále tiskové oddělení věc nekomentovalo.

SCMP s odvoláním na nejmenovaný zdroj napsal, že šéf Interpolu je v Číně vyšetřován a po příletu minulý týden byl ihned předveden k výslechu. Podle deníku není jasný důvod vyšetřování ani místo, kde je držen.

Meng Chung-wej dříve pracoval jako zástupce šéfa čínské policie

Meng byl do čela Interpolu zvolen v listopadu 2016, čímž se stal prvním Číňanem, který kdy tuto funkci zastával. Předtím působil v Číně v několika vysokých pozicích včetně postu zástupce šéfa čínské policie.

Podle agentury AP se Meng během svého působení v čínských orgánech vyskytoval v blízkosti tehdejších politických špiček, z nichž některé osoby se staly terčem pozdějšího tažení proti korupci. Meng údajně úzce spolupracoval s bývalým šéfem vnitřní bezpečnosti Čou Jung-kchangem, který byl za braní úplatků, vyzrazení státního tajemství a zneužití pravomocí v červnu 2015 odsouzen na doživotí.