Tajfun Trami sužuje Japonsko. Nechal za sebou dva mrtvé

Dva mrtvé, dva pohřešované a téměř 130 zraněných si vyžádal tajfun Trami, který od víkendu sužuje Japonsko. V pondělí časně ráno místního času se živel přehnal kolem metropole Tokia. Stovky letů a železničních spojů byly zrušeny, více než 750 tisíc domácností zůstalo bez proudu, napsal zpravodajský server BBC News.

Tajfun Trami udeřil na západ Japonska poblíž města Ósaka v neděli kolem 20:00 místního času (13:00 SELČ). Přinesl s sebou silné lijáky a vichr dosahující v nárazech rychlosti až 216 kilometrů v hodině. Na jižním ostrově Kjúšú byly zaplaveny zemědělské usedlosti a domy, desítky tisíc lidí se musely evakuovat.

Televize NHK uvedla, že v pondělí bylo kvůli tajfunu zrušeno zatím 230 leteckých spojů, převážně na severu Japonska. Televize rovněž odvysílala záběry na vlaková nádraží, před nimiž se shromáždily stovky cestujících. Jejich spoje byly buď zrušeny nebo výrazně zpožděny.

Tajfun Trami (pohled z ISS, 26. 9. 2018)
Zdroj: ESA/NASA-A.Gers/Reuters

Trami se žene nad stejnými oblastmi, které začátkem září zasáhl jeho předchůdce Jebi. Byl nejsilnějším tajfunem zaznamenaným v Japonsku za posledních 25 let a v oblasti Ósaky způsobil smrt 11 lidí. Při silných červencových deštích, které postihly západ Japonska, přišlo o život 221 lidí.

  • V různých částech světa jsou pro bouřkové systémy specifické názvy. Výraz hurikán je spojován s oblastmi po obou stranách Severní a Jižní Ameriky včetně Mexického zálivu.
  • Jako cyklon se označují bouře ve vodách kolem Austrálie a Indie, tedy v Indickém oceánu a Bengálském zálivu. O tajfunech se pak hovoří v regionu jihovýchodní Asie.
  • Jednotlivé tropické cyklony se pojmenovávají na přeskáčku podle mužských a ženských jmen popořadě dle abecedy. Jména se používají opakovaně, pokud však bouře způsobí obzvláště vysoké škody, její jméno se ze seznamu vyřadí.
Vydáno pod