Evropská soudcovská síť pozastavila Polsku členství kvůli reformě justice

Organizace sdružující soudcovské rady z většiny zemí Evropské unie pozastavila členství polské Zemské soudcovské rady (KRS), protože po politickém zasahování do justičního systému v Polsku již není nezávislá na vládě. K podobnému kroku se organizace odhodlala poprvé ve své historii.

O pozastavení členství polské rady rozhodlo generální shromáždění Evropské sítě soudcovských rad (ENCJ) během mimořádné schůze v Bukurešti. ENCJ v tiskové zprávě poznamenala, že šlo o smutný den, vzhledem k tomu, že Zemská soudcovská rada byla v roce 2004 jedním ze zakládajících členů organizace a polští zástupci byli vždy velmi respektováni a znamenali pro fungování ENCJ značný přínos.

ENCJ je organizace sdružující 24 soudcovských rad ze zemí EU. Každý člen má šest hlasů. „Z výsledku 100 hlasů pro pozastavení a šest proti je zřejmé, že pouze polský člen se v hlasování vyjádřil proti pozastavení svého členství,“ poznamenal server Gazeta Wyborcza.

Agentura Reuters připomíná, že Evropská síť soudcovských rad také radí Evropské komisi ohledně záležitostí právního státu v EU.

Evropská komise vede proti Polsku bezprecedentní vyšetřování ohledně stavu právního státu a zahájila několik samostatných řízení proti Varšavě, včetně řízení kvůli nejvyššímu soudu.

Vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) ale tvrdí, že změny v polské justici jsou nezbytné, aby soudy rozhodovaly efektivněji a aby se zbavily dědictví po komunismu.

Předsedkyně polského nejvyššího soudu Malgorzata Gersdorfová, které se PiS snaží zbavit předčasným odesláním do penze navzdory jejímu mandátu zaručeném ústavou, vyzývá Evropskou unii k obraně polské justice před vládními zásahy.