Europoslanci schválili v prvním čtení směrnici o pravidlech pro autorská práva na internetu

Evropský parlament v prvním čtení schválil směrnici, která má majitelům autorských práv dát nárok na podíl z využití jejich děl internetovými giganty, jako je Google či Facebook. „Je to dobrý signál pro náš tvůrčí průmysl v Evropě, prohlásil parlamentní zpravodaj Axel Voss poté, co poslanci přijali jeho návrh v poměru 438 ku 226 hlasům.

Už v úvodu hlasování zákonodárci nepřijali návrh zamítnout celou směrnici. K tématu se navíc sešlo přes 250 pozměňovacích návrhů. Dalším krokem teď bude vyjednání konečné podoby normy s členskými státy a Evropskou komisí, kterou bude Evropský parlament znovu schvalovat hlasováním. 

Jádrem sporu jsou dva články chystané normy. Její článek 13 dává internetovým platformám – třeba YouTube – povinnost řešit, zda obsah, který nahrávají uživatelé, neporušuje autorská práva. Podle článku 11 mají mít vydavatelé nárok na spravedlivý podíl za použití jimi vlastněného obsahu na internetu.

Do ostrého střetu se tak dostávají zájmy internetových společností, jako je Google nebo Facebook, které mají zisk z reklamy umístěné kolem uživateli nahrávaného obsahu, a těch, kdo autorský obsah vytvářejí a na jeho prodeji jsou existenčně závislí, tedy například vydavatelů tisku či samotných novinářů.

Směrnici, se kterou Evropská komise přišla před dvěma lety, letos v červnu s malými změnami a jen těsnou většinou podpořil výbor pro právní záležitosti europarlamentu. Na počátku července však plénum jako celek jeho postoj odmítlo.