Provoz na lyonském letišti zastavila divoká policejní honička

Provoz na rušném francouzském letišti v Lyonu musel být zastaven. Na sociálních sítích se objevily záběry, na kterých se podél ranveje řítí auto vysokou rychlostí a pronásledují ho policejní auta. Řidič pak vyběhl ven a běžel přes plochu letiště, až ho zadržela policie. Při incidentu byl zraněn dělník pracující na letišti. Provoz letiště byl na několik hodin přerušen, zrušeno bylo asi padesát letů.

Podle francouzských médií byla do akce nasazena dvacítka policejních vozů, četnictvo, celníci a helikoptéra. 

Dotyčný jel nejprve po dálnici nedaleko letiště vysokou rychlostí v protisměru, prorazil zábranu u menšího lyonského letiště Bron a následně zamířil k většímu mezinárodnímu Saint-Exupéryho letišti.

Vůz, podle prokuratury ukradený mercedes s lucemburskou poznávací značkou, pak prorazil dvojici skleněných dveří na Terminálu 1 a vjel na přistávací dráhu, kde se jej ovšem podařilo policii dostihnout. Pronásledovaný muž se pokusil z vozu utéci, byl ale zadržen. 

Muž měl údajně psychické problémy

Podle mluvčí místní prefektury Christelle Monteagudové není motiv mužova chování zatím znám a v této fázi vyšetřování nelze ani nic vyloučit. Agentura AFP ale citovala zdroje blízké vyšetřování, podle nichž policie jednatřicetiletého muže neevidovala jako radikála – zadržený měl ovšem psychické potíže.

Lyonské letiště je čtvrté nejrušnější ve Francii, mnoho letů muselo být odkloněno, zrušeno nebo nabralo zpoždění. Podle dat ze serveru Flightradar24 byl provoz na letišti omezen kolem 11:15. Přerušení letištního provozu se týkalo více než padesáti letů, tedy čtyř až pěti tisíc cestujících.

Let společnosti Easy Jet z Lutonu do Lyonu byl zdržen na letišti v Bedfordshire. Let Lufthansy z Mnichova do Lyonu se vrátil zpět do Mnichova, zatímco linka z Frankfurtu byla zrušena úplně.