Ve Švédsku řádily skupiny mladíků, kteří podpalovali auta. Zničených vozů jsou desítky

Skupiny mladíků v pondělí večer během řádění ve švédském Göteborgu a v několika dalších městech podpálily nebo jinak poničily desítky aut. Informovala o tom místní média. Podle premiéra Stefana Löfvena mohlo jít o organizované útoky.

Policie informovala, že ve druhém největším švédském městě Göteborgu a v dalších městech v okolí útočníci podpálili nebo jinak zničili osmdesát až sto aut. Jak početná byla skupina výtržníků, policie nesdělila.

Skupiny mladíků zapálily či zničily ve Švédsku mnoho desítek aut (zdroj: APTN)

Mladíci řádili také v Trollhättanu, průmyslovém městě s vysokou nezaměstnaností, které leží severně od Göteborgu. Podobné události se odehrály i v přímořském Falkenbergu jižně od Göteborgu. Mluvčí policie Hans Lippens řekl, že vzhledem k tomu, že výtržnosti začaly v krátkém časovém odstupu, „nelze vyloučit, že jsou nějak mezi sebou spojené“.

Ohořelá auta v Göteborgu
Zdroj: ČTK/SCANPIX SWEDEN/Adam Ihse

Předseda vlády: Připomíná to vojenskou operaci

„Zdá se, že to bylo velmi organizované, téměř jako vojenská operace,“ uvedl předseda vlády Stefan Löfven v rozhovoru, který poskytl švédskému rozhlasu. Dal přitom otevřeně najevo, že ho tato událost velmi popudila. „Co to sakra děláte?“ řekl na adresu pachatelů. „Společnost na to musí tvrdě zareagovat,“ dodal.

Švédsko zaznamenalo v poslední době zvýšení násilí v oblastech s vysokou nezaměstnaností a s dalšími sociálními problémy. Co spustilo pondělní výtržnosti, není zatím jasné. Podobné nepokoje zažilo hlavní město Stockholm v roce 2013.