Gurlittovy obrazy mají 30krát nižší hodnotu, tvrdí expert

Mnichov - Zhruba 30 milionů eur (820 milionů korun), určitě ale pod 50 milionů eur. Na takovou částku odhadl cenu sbírky obrazů mistrů moderního malířství zabavené synovi nacistického obchodníka s uměním Corneliu Gurlittovi šéf předního německého aukčního domu Robert Ketterer. Radikálně tak snížil původní odhadovanou cenu sbírky ve výši miliardy eur.

Mnichovský znalec umění to uvedl poté, co německé úřady na internetu zveřejnily už více než stovku ze 1 406 děl nalezených v mnichovském bytě osmdesátiletého Němce. Většina z těchto obrazů je namalovaná nebo nakreslená na papíře a není zarámovaná. Rám jich mělo asi jen 120.

Úřady Gurlittovu sbírku objevily loni při domovní prohlídce kvůli podezření, zda se mnichovský důchodce nedopustil daňového podvodu. O unikátním nálezu ale informovaly až před několika týdny. Nalezená díla pocházejí od malířů jako Pablo Picasso, Marc Chagall, Henri Matisse, Otto Dix nebo Oskar Kokoschka. U necelé tisícovky děl chtějí úřady prověřit, zda se nejedná o nacisty zabavené „zvrhlé umění“ nebo zkonfiskované obrazy židovských majitelů. Asi 310 položek sbírky podle vyšetřovatelů právoplatně patří Gurlittovi a chtějí mu je vrátit.

Ketterer se pozastavil nad tím, proč úřadům trvá tak dlouho zjistit původ nalezených obrazů a zveřejnit je. On sám by prý se čtyřmi spolupracovníky dokázal takovou sbírku katalogizovat, vyfotografovat a publikovat ani ne za pět týdnů. „To je u nás zcela běžný standard,“ prohlásil šéf mnichovského aukčního domu. 

Vydáno pod