Pentagon na neurčito zrušil další vojenská cvičení s Jižní Koreou

Spojené státy a Jižní Korea se dohodly, že pozastaví tři pravidelná společná vojenská cvičení. V pátek to oznámil Pentagon s tím, že není stanoveno, kdy by se mohlo začít cvičit znovu. Krok navazuje na závěry nedávného summitu lídrů KLDR a USA Kim Čong-una a Donalda Trumpa v Singapuru. Trump v pátek zároveň označil severokorejský jaderný arzenál za „výjimečnou a mimořádnou hrozbu“.

Zrušeny budou tři výcvikové programy, které se měly uskutečnit v příštích třech měsících. „Rozhodnutí zahrnuje pozastavení cvičení Ochránce svobody (Freedom Guardian) a dva programy cvičení námořnictva,“ oznámila mluvčí amerického ministerstva obrany Dana Whiteová.

Ochránce svobody se koná pravidelně v srpnu. V loňském roce se ho zúčastnilo 17 500 amerických a přes 50 tisíc jihokorejských vojáků. Součástí manévrů byl nácvik bojových operací i počítačové válečné simulace. O jeho zrušení USA informovaly už v úterý.

Další dvě zrušené akce jsou součástí Korejského námořního výměnného programu (Korean Marine Exchange Program). Ten slouží k seznamování americké námořní pěchoty s korejským terénem i ke zlepšení spolupráce mezi letectvy, námořnictvy a pozemními vojsky obou zemí.

KLDR obvykle pokládá společná americko-jihokorejská cvičení za nácvik obsazení svého území a hlasitě je kritizuje. Spojené státy a Jižní Korea trvají na tom, že mají obranný charakter. Jejich dočasné zrušení se proto setkalo s kritikou některých amerických představitelů, kteří krok považují za přílišný ústupek Kimovu režimu. Trump o jejich zrušení dříve mluvil také v souvislosti s velkými finančními náklady.

Je KLDR hrozbou? Trump rychle mění názory

Americký prezident v pátek také označil severokorejský jaderný arzenál za „výjimečnou a mimořádnou hrozbu“. Vyjádřil se tak ve chvíli, kdy nařídil prodloužení sankcí proti KLDR. 

Jeho výrok přichází jen deset dní po tom, co tvrdil, že „jaderná hrozba ze Severní Koreje už neexistuje.“ To říkal po setkání s Kimem v Singapuru.