Růžovou hvězdu rekordně vydražili za půldruhé miliardy

Ženeva – Za 68 milionů švýcarských franků (skoro 1,49 miliardy korun) vydražila ženevská aukční síň Sotheby's diamant Pink Star (Růžová hvězda). Jde o novou rekordní cenu zaplacenou za drahokam, konečná cena ale bude pro kupujícího ještě zahrnovat dražební přirážku. Diamant o váze 59,60 karátu, který nyní zdobí prsten, vytěžila v Africe v roce 1999 firma De Beers, nechala jej v roce 2003 vybrousit a v roce 2007 ho prodala.

Aukce začala z ceny 61 milionů franků. „Osmašedesát milionů franků je světovým rekordem pro diamanty nebo drahé kameny - gratulujeme,“ prohlásil licitátor David Bennett. Nový majitel zůstává - jak je zvykem - v anonymitě. Zaplatit bude muset kromě vydražené ceny ještě přirážku, celkem 76 milionů švýcarských franků. Kupuje ale skutečný unikát - jen od jeho vytěžení přes opracování až do prodeje v ostře střežené aukční síni to trvalo 14 let. Sběratele láká barva a absolutně hladký povrch. Růžová hvězda má oválné vybroušení, je zasazená do prstenu a váží bezmála 60 karátů.

Licitátor David Bennett:

„Osmašedesát milionů franků. To je nový světový rekord. Moc vám gratuluji. Dovolte mi jen dodat, že ze všech drahokamů jsou nejcennější právě ty, které mají neobvyklé zbarvení. Ať už je to modrý, zelený - nebo právě růžový jako tento. A dnešek jen dokládá, jak velikou cenu jim jejich neobvyklý vzhled dává.“

Už ve středu vydražila ženevská aukční síň Christie's 15karátový oranžový diamant Orange za 33 milionů franků, v přepočtu za 716 milionů korun.

Růžový diamant Pink Star se vydražil za rekordní sumu (zdroj: ČT24)