Ruka už je v rukávu: Unie a SPD začnou jednat o koalici

Berlín - Vyjednávači německé konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) doporučí svým stranám, aby zahájily jednání o vzniku vládní koalice. Podle informací listu Bild se na tom vyjednávači shodli během dnešního třetího kola předběžných rozhovorů o možné spolupráci. Původně obě strany uvažovaly o dalším jednání v pátek, to ale nyní podle Bildu nebude nutné. Velká koalice CDU/CSU a SPD v čele s Merkelovou vládla v Německu už v letech 2005 až 2009.

„Vyjednávači SPD se po třetím kole sondážních rozhovorů jednomyslně shodli, že z našeho pohledu má smysl zahájit koaliční rozhovory,“ řekl po jednání předseda SPD Sigmar Gabriel. „Konkrétní výsledky jednání zatím ještě sdělit nemůžeme, tak daleko ještě nejsme. Ale věříme, že můžeme najít s konzervativní unií společný základ, na kterém bychom mohli dovést koaliční jednání ke zdárnému konci,“ dodal.

„V nadcházejícím volebním období budou hlavními úkoly pro vládu hospodářský růst, finanční stabilita a zaměstnanost. Máme dojem, že v koaliční smlouvě dokážeme sepsat společná řešení těchto výzev, a proto je důležité, aby se SPD, CDU a CSU sešly příští středu ke koaličním rozhovorům,“ řekl generální sekretář CSU Alexander Dobrindt.

Sňatek z rozumu

„Velká koalice má podporu zhruba 30 procent německých voličů. Není to žádný favorit, na druhou stranu je to v tuto chvíli jejich nejčastější volba. Například koalici křesťanských demokratů a zelených by si přálo jen 20 procent německých voličů,“ řekl v Událostech, komentářích zpravodaj ČT v Německu Martin Jonáš.

Obě strany musí ustoupit a seznam konfliktních témat je ještě dlouhý

Zatím se neví, na jakých kompromisech se dnes zástupci stran dohodli. Podle Bildu ale konzervativci svolali na pátek konferenci, na níž vyjednávači představí širšímu vedení strany výsledky rozhovorů. V minulosti patřilo mezi hlavní sporné body zavedení minimální mzdy ve výši 8,50 eura (220 korun) za hodinu, které patřilo k hlavním předvolebním slibům socialistů. Konzervativci ale tento krok odmítali v obavě, že povede k zániku některých pracovních míst.

V této oblasti ale nabídli konzervativci před dnešním jednáním ústupek. Předseda CSU Horst Seehofer v rozhovoru pro dnešní vydání listu Süddeutsche Zeitung uvedl, že je ochoten na zavedení minimální mzdy přistoupit pod podmínkou, že se SPD vzdá návrhů na zvýšení daní a na prohlubování státního dluhu.

Seznam témat k dojednání ale zatím nebere konce. „Imigrace, občanství, infrastruktura, peníze, federální finance, ženská politika – spousta věcí,“ tvrdí vyjednavačka SPD Andrea Nahlesová.

SPD bude o vstupu do koalice ještě hlasovat

Současné kolo jednání je poslední před nedělní konferencí SPD, která bude hlasovat o tom, zda mají socialisté do koalice s CDU/CSU vstoupit. Berlínský primátor a přední politik v SPD Klaus Wowereit novinářům před zahájením dnešních rozhovorů řekl, že vedení strany až po tomto kole vypracuje doporučení, jak by se socialisté měli k možnému vytvoření velké koalice postavit.

CDU/CSU sice v zářijových volbách získala 41,5 procenta hlasů, ale přišla o svého dosavadního koaličního partnera, liberální FDP, který se do parlamentu nedostal. Konzervativcům chybí k většině ve spolkovém sněmu pět poslanců, a proto musejí hledat nového koaličního partnera. Předběžná jednání se Zelenými skončila v úterý neúspěchem, takže SPD zůstává jediným možným spojencem.