Pasažérku amerického letadla vysál podtlak z rozbitého okna, pilotka se strojem nouzově přistála

Události: Při nehodě amerických aerolinek zemřela jedna pasažérka (zdroj: ČT24)

Ve Spojených státech vyšetřují tragickou nehodu letadla společnosti Southwest Airlines. Stroji, který byl na cestě z New Yorku do Dallasu, se za letu odtrhla část levého motoru a rozbila jedno z oken. Vzniklá díra pak částečně nasála jednu z cestujících. Okolním pasažérům se sice podařilo vtáhnout ženu zpět do letadla, cestující ale svým zraněním později v nemocnici podlehla.

Podle předběžného závěru vyšetřovatelů způsobila nehodu odlomená lopatka motoru. Stroj částečně ztratil výšku a cestující si museli nasadit kyslíkové masky. Jeden z pasažérů popsal, že trosky z motoru vlétly do okna, rozbily ho a zranily vedle sedící třiačtyřicetiletou ženu, napsal web televize CNN. 

Další z cestujících uvedli, že ruce a tělo zraněné ženy pak byly vysáty ven z okna a žena tak visela několik minut. Nakonec se ji dvěma mužům povedlo vtáhnout zpět na palubu.

Někteří cestující se snažili díru ucpat bundami a dalšími věcmi, všechny předměty ale byly také z okna vysáty. Další pasažéři utekli co nejdále od rozbitého okna.

Žena, která byla vysáta z okna, svým zraněním později v nemocnici podlehla. Její smrt společnost Southwest připravila o titul nejbezpečnějších aerolinek světa bez jediné oběti. Ze 149 lidí na palubě utrpělo lehčí zranění dalších sedm lidí.

Podle aerolinek prošlo letadlo kontrolou v neděli, jaké povahy ale prohlídka byla, společnost neuvedla. Tvrdí ale, že motor byl teprve ve čtvrtině své životnosti. Inspektoři teď prověří daný typ motoru u všech letadel Southwest. Po prvním ohledání stroje totiž narazili na únavu materiálu.

Pilotka začínala v kokpitu stíhačky

Posádce se podařilo nouzově přistát ve Filadelfii, podle AP bylo okolí levého motoru pokryto hasičskou pěnou, přestože stopy ohně nebyly patrné. Po přistání cestující poškozený stroj bezpečně opustili.

Mnozí z pasažérů poté na sociálních sítích děkovali pilotce Tammie Jo Shultsové, která letadlo zřejmě řídila. Šestapadesátiletá Shultsová byla v 80. letech podle amerických médií jednou z prvních stíhacích pilotek amerického námořnictva.

Aerolinky jména členů posádky oficiálně nezveřejnily. Podotkly jen, že posádka dělala svou práci a že je pro nouzové situace trénovaná.

Vydáno pod