Orbánova strana Fidesz získala v maďarském parlamentu ústavní většinu

Lukáš Mathé k výsledkům parlamentních voleb v Maďarsku (zdroj: ČT24)

Maďarský premiér Viktor Orbán zvítězil v nedělních parlamentních volbách v Maďarsku. Po sečtení skoro všech hlasů má jeho strana Fidesz v parlamentu ústavní většinu. Orbán tak slaví třetí vítězství v řadě.

Po sečtení téměř sta procent hlasovacích lístků má Orbánova strana Fidesz v parlamentu těsnou ústavní většinu 133 křesel ze 199.

Radikálně nacionalistické Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) skončilo s velkým odstupem druhé, když získalo šestadvacet křesel, třetí je koalice vedená socialisty se ziskem dvaceti poslaneckých mandátů. Vedení socialistů v čele s předsedou Gyulou Molnárem v reakci na volební porážku oznámilo rezignaci.

Drtivé vítězství Orbánovy strany předčilo očekávání expertů, podle nichž nedělní vysoká volební účast nahrávala spíše opozici. Podle zpravodaje České televize Lukáš Mathého Orbánovo vítězství nakonec nebylo natolik triumfální, jelikož výsledky voleb byly s ohledem na změnu volebního systému srovnatelné s těmi minulými. 

Mathé připomněl, že maďarský premiér zvítězil díky volební kampani zaměřené proti imigraci, proti nadnárodním  korporacím a Georgovi Sorosovi. Právě díky těmto tématům přišli k volbám i lidé na venkově, kteří volili Orbánovu stranu Fidesz.

„Prezentoval sebe a svou stranu stylem, že jsou jediní, kdo dokáží Maďarsko ochránit. Naopak opozici stavěl do role, že jsou to Sorosovi lidé, kteří by zbourali plot na jižní hranici Maďarska a přivedli velké množství uprchlíků,“ vysvětlil Lukáš Mathé. 

Premiérovi kritici se obávají, že mu třetí termín v řadě podpořený ústavní většinou dává možnost dalšího omezování nezávislosti médií či justice. 

Orbán poděkoval Jaroslawu Kaczyńskému za podporu

Orbán podle agentury Reuters řekl, že výsledek potvrzený vysokou voličskou účastí zcela jasně vypovídá o přání maďarských voličů. V projevu ke svým příznivcům uvedl, že drtivé vítězství jeho strany Fidesz je příležitostí bránit zemi.

Je to historické vítězství a příležitost chránit Maďarsko.
Viktor Orbán

Svou kampaň Orbán založil na důsledném odmítání vstřícné přistěhovalecké politiky Evropské unie a na kritice nynějšího vedení EU.

Orbán během projevu poděkoval polským činitelům za jejich podporu v kampani. V Budapešti osobně podpořil Orbána lídr polské konzervativní vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński.