Za rozhovor s Obamou odměnili doma Rouháního házením vajec a bot

Teherán – Asi stovka odpůrců čekala v Teheránu na íránského prezidenta Hasana Rouháního po jeho návratu z New Yorku. Házeli po něm vajíčka a boty, což byla podle všeho reakce na jeho telefonický rozhovor s americkým prezidentem – první od íránské islámské revoluce z roku 1979.

Tématem historického telefonického rozhovoru Baracka Obamy s Rouháním bylo řešení vleklého sporu kolem íránského jaderného programu. Oba politici spolu telefonovali asi čtvrt hodiny, Rouhání nicméně dnes popřel informace amerických médií, že rozhovor inicioval on. „Rozhovor, který jsme vedli po telefonu, se týkal především jaderného programu. Já jsem řekl, že to není jen o právu Íránců na jaderný program, ale že je tu ještě větší problém, a to je určitá národní hrdost našeho lidu. On potvrdil, že Írán má právo na nukleární energii,“ řekl k rozhovoru Rouhání.

Na letišti v Teheránu vítalo íránského prezidenta nejen několik stovek jeho stoupenců, ale i necelá stovka odpůrců. Ti křičeli hesla jako Smrt Americe, Smrt Izraeli a házeli na prezidentskou limuzínu při cestě z letiště vajíčka a boty, což je islámský symbol opovržení. 

Íránský tisk o telefonickém hovoru prezidentů USA a Íránu
Zdroj: ČT24

Írán usiluje o zrušení mezinárodních sankcí, které ochromují jeho ekonomiku. Světové společenství je na něj uvalilo za spor kolem obohacování uranu, v němž Írán nechce ustoupit. Západní společenství se domnívá, že se Teherán snaží vyvinout jaderné zbraně. Telefonát naznačuje ochotu Teheránu jednat o jaderném programu a o usmíření se západními státy. Rozhovor zřejmě příznivě zapůsobil i na hodnotu íránského ríjálu, který na volném trhu vůči dolaru vzrostl o dvě procenta.

Vydáno pod