Na Donbasu začíná platit velikonoční příměří, má podporu Moskvy i Kyjeva

Na Donbasu platí velikonoční příměří (zdroj: ČT24)

Nejvyšší představitelé Německa, Francie, Ruska a Ukrajiny ve společném prohlášení přivítali závazek velikonočního příměří, který ohlásily bojující strany v Donbasu. Zastavení palby vstoupilo v platnost v noci na pátek. Klid zbraní se ale místy nedodržuje – první den zemřel jeden ukrajinský voják a další tři utrpěli zranění.

V ohrožení konfliktem žije podle OSN na východě Ukrajiny skoro 4 a půl milionu lidí.

Angela Merkelová, Emmanuel Macron, Vladimir Putin a Petro Porošenko se v prohlášení zavázali, že během příštích měsíců zesílí snahu o ukončení konfliktu, který si vyžádal přes 10 000 mrtvých a vyvolal mohutnou uprchlickou vlnu.

„Znovu potvrzujeme oddanost realizaci minských mírových dohod ve všech jejich aspektech, tedy bezpečnostních, politických, humanitárních a ekonomických,“ uvádí se v prohlášení, které v Moskvě zveřejnila tisková služba Kremlu a v Berlíně úřad spolkové kancléřky.

Velení ukrajinské armády se k závazku zastavení palby přihlásilo, nicméně vyhradilo si právo v případě útoku reagovat. Šéf doněckých povstalců Alexandr Zacharčenko prohlásil, že situace na frontě se sice v minulých dnech znovu vyostřila, ale „naděje umírá poslední“.

Příměří bylo v Donbasu vyhlášeno už několikrát, naposledy na přelomu loňského a letošního roku. Poslední zastavení palby formálně vypovězeno nebylo, ale z fronty jsou dál hlášeny neustálé přestřelky s nemalými hmotnými škodami a leckdy i ztrátami na životech.

Čtveřice států označovaná za Normandskou čtyřku je fakticky garantem minských mírových dohod, které stanoví obecný rámec politického urovnání. Přestože se k minským závazkům hlásí Kyjev i obě „lidové republiky“ na východě země, stabilizovat situaci se ani při zvýšeném diplomatickém úsilí nepodařilo.