Obviněn a pod soudním dohledem. Bývalý francouzský prezident Sarkozy doplatil na kampaň

Francouzská justice po dvou dnech výslechů obvinila bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho z toho, že v minulosti nezákonně financoval z libyjských peněz svou předvolební kampaň. Sarkozy je pod soudním dohledem, který může podle francouzského práva zahrnovat mimo jiné omezení pohybu až domácí vězení. Stále ještě není jisté, zda Sarkozy nakonec stane před soudem.

Policie Sarkozyho kvůli financování kampaně, na kterou údajně přispěl později svržený libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, zadržela v úterý. Po mnohahodinovém výslechu mu dovolila odjet kolem půlnoci přespat domů. Ve středu ráno se pak exprezident vrátil k dalšímu vyslýchání, které opět trvalo až do večera. Šlo o mimořádný postup, který ale podle televize BFM francouzské zákony připouštějí.

Ani Sarkozy, který stál v čele Francie v letech 2007 až 2012, ani jeho právníci se veřejně nevyjádřili k poslednímu vývoji ve vyšetřování, jež začalo před pěti lety. Třiašedesátiletý Sarkozy dříve odmítal obvinění jako „groteskní“ a jako „manipulaci“.

Sarkozy a Kaddáfí na snímku z roku 2007
Zdroj: PASCAL ROSSIGNOL/Reuters

Vyšetřování se týká financování Sarkozyho kampaně před prezidentskými volbami v roce 2007, které politik vyhrál. Exprezident, jemuž hrozí žaloba za nedovolené použití peněz ze zahraničí a za nenahlášení přesných výdajů na volební kampaň, vždy pochybení odmítal.

Zpravodajský server Mediapart už v roce 2012 před dalšími volbami přišel s informací, že Libye poskytla na Sarkozyho kampaň 50 milionů eur (1,27 miliardy korun). Dojednáno to prý bylo v říjnu 2005 při rozhovorech obou zemí o libyjském nákupu francouzských zbraní. Arabskou zemi tehdy osobně navštívil i Sarkozy coby tehdejší ministr vnitra.

Vyšetřování případu začalo v dubnu 2013 na základě svědectví francouzsko-libanonského podnikatele Ziada Takieddinea a bývalých libyjských vysoce postavených činitelů. Takieddin tvrdí, že to byl on, kdo předal Sarkozymu kufry po pěti milionech eur.