V Pchjongčchangu pokračuje sbližování obou Korejí. Společný hokejový tým hrál proti Japonkám

Šéf amerických tajných služeb varuje, že čas, který Spojené státy mají na to, aby zakročily proti severokorejské jaderné hrozbě, se chýlí ke konci. Podle Dana Coatse je pravděpodobné, že Kim Čong-un letos provede další testy zbraní. Na olympiádě v jihokorejském Pchjongčchangu mezitím pokračuje sbližování obou částí poloostrova. Společný ženský hokejový tým se utkal s Japonskem.

Bydlí odděleně, jezdí jiným autobusem a část neustále hlídá severokorejský dozor. Přesto se mezi hokejistkami společného korejského týmu, který vznikl na poslední chvíli a jen kvůli politice, vytváří pouto.

„V šatnách zpívaly, tančily… Myslím, že naše hráčky je učí tančit na K-pop (jihokorejský hudební styl – pozn. red.),“ uvedla trenérka týmu Sarah Murrayová. 

Ani K-pop nepomohl v zápase proti největšímu rivalovi – Japonsku, jemuž obě Koreje neodpouštějí koloniální minulost. Zatímco Japonky se po každém vstřeleném gólu klaněly, severokorejské roztleskávačky na tribuně fandily do posledního dechu, i když tabule ukazovala pro ně nepříznivé finální skóre 1:4. Vzrušení mezi nimi na okamžik vyvolal příchod vůdce, než se ukázalo, že jde o dvojníka.

Falešný Kim Čong-un u severokorejských roztleskávaček
Zdroj: Reuters

Nadšení olympijského publika vzbudil i krasobruslařský pár KLDR, který předvedl kreaci na píseň Beatles. 

Kim vytyčil plán dalšího směřování a vydal významné pokyny

Soul mezitím sčítá výdaje. Pobyt Severokorejců včetně luxusních hotelů, v jednom z nichž dřív bydlel například Michael Jackson, ho přijde na 2,64 milionu dolarů. A to pravděpodobně není konec.

„Peníze zahrnují výdaje na roztleskávačky, které zůstávají, umělecký soubor, který už odjel, tým taekwondistů a novináře,“ přiblížil Pajk Te-hjun, mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení. 

Severokorejský vůdce Kim Čong-un výsledek mise chválí. Státní televize ukázala, jak vyslechl delegaci po návratu. Sestra a další členové výpravy si vůdcovy postřehy zapsali do notýsku.

„(Kim) vytyčil podrobný plán dalšího směřování pro zlepšení vztahů mezi severem a jihem a dal významné pokyny odpovídajícím místům, aby přijala praktická opatření,“ uvedla státní televize.

Severokorejská delegace u Kim Čong-una po návratu z Pchjongčchangu
Zdroj: Reuters/KCNA

Návštěva severokorejské delegace na Hrách ale nepřestává vyvolávat kontroverze. Mnozí Jihokorejci se ptají, jak vážně Pchjongjang bere odhodlání k usmíření, a připomínají, aby se nezapomnělo na širší problémy.

Třeba Severokorejce v pracovních táborech, tři Američany v severokorejském vězení nebo vůdcova bratra zavražděného chemickou zbraní na letišti v Malajsii.