Na severu Itálie vykolejil vlak. Tři lidé zemřeli, potvrdily úřady

Události: Při nehodě vlaku u Milána zemřeli tři lidé (zdroj: ČT24)

U Milána na severu Itálie vykolejil vlak. Nehoda si vyžádala tři oběti, jejich počet potvrdily místní úřady. Třináct lidí je těžce zraněných, z toho pět velmi vážně. Vykolejení vlaku mohla způsobit poškozená kolej dva kilometry před místem nehody.

Vlak regionálních železnic Trenord vykolejil mezi městy Segrate a Pioltello zhruba 12 kilometrů východně od centra Milána.

Potvrzeny jsou tři oběti a zhruba devadesát lehce zraněných. Třináct lidí je zraněno těžce, pět z nich velmi vážně. Několik lidí bylo ještě tři hodiny po nehodě uvězněno v troskách jednoho z vozů. Hasiči museli totiž část vlaku rozřezat.

Plně obsazený příměstský vlak, který sváží pracující a školáky a nejspíš vezl až devět stovek lidí, vykolejil tři minuty před sedmou hodinou ranní. Zničeny byly čtyři vozy, tři z nich vykolejily.

Spoj nejel příliš rychle a nebyl přeplněný, lidé tedy nestáli v uličkách, a díky tomu nejspíš zůstane počet obětí relativně nízký.

Všechno bylo v pořádku, ale najednou se vlak začal třást. Pak se ozval hlasitý rachot a vozy vyjely z trati. Okamžitě nám bylo jasné, co se stalo.
cestující

„Vagony, které vykolejily, narazily do sloupů elektrického vedení. Do nich pak narazily další, proto došlo k proražení vagonu,“ upřesnil redaktor italské televize RAI Josef Kašpar.  

Podle listu La Repubblica jel vlak rychlostí 100 kilometrů za hodinu, již mluvčí společnosti Trenord označil za běžnou.

Místo, kde k nehodě došlo, je podle deníku Corriere delle Alpi přístupné s obtížemi, a to kvůli zábradlí, které ho obklopuje. Podle regionální pohotovostní služby zasahovalo na místě 11 týmů hasičů z Milána, Lombardie i ze sousedního regionu Emilia Romagna. Celkem na místě působila více než stovka záchranářů.

Nehoda vlaku u Milána
Zdroj: Emilio Parodi/Reuters

Příčina vykolejení vlaku zatím není známa. Na jejím objasnění nyní pracují technici italských železnic ze skupiny Ferovie Statale a také policie. Jejich pozornost se upírá zejména na fakt, že vykolejily prostřední vozy, nikoli lokomotiva nebo konec vlaku. Nešlo proto patrně o lidské selhání, ale nehodu měla způsobit technická závada, například nefungující výhybka nebo špatný stav kolejnic.

Podle odborníků mohl vykolejení způsobit 20centimetrový kus koleje, který se odlomil zhruba dva kilometry před místem nehody. „Pasažéři zaznamenali prudký otřes vlaku 2,3 kilometru před zastávkou Pioltello… na přesné stanovení toho, jak k nehodě došlo, je ale příliš brzy,“ řekl novinářům oblastní ředitel italských železnic Vincenzo Macello.

Vlak podle první rekonstrukce vykolejil na výhybce mezi obcemi Segrate a Pioltello, řekl listu La Repubblica policejní mluvčí Marcello Cardona. Dva vozy soupravy podle něj výhybku přejely, zatímco další tři vyjely z kolejí. Svědci uvedli, že před nehodou se souprava vlaku několik minut silně otřásala, z vlaku odlétávaly jiskry a kusy kovu.

Tři hodiny po nehodě ještě záchranáři vyprošťovali zraněné (zdroj: ČT24)

V důsledku nehody byla přerušena železniční doprava mezi městy Milán a Brescia, která leží přibližně 90 kilometrů východně od severoitalské metropole.