Rodiče drželi v Kalifornii 13 sourozenců v zajetí, některé děti byly v řetězech

Policie zachránila třináct sourozenců, které rodiče drželi ve svém domě v kalifornském městě Perris. Na situaci upozornila vyšetřovatele jedna z dívek, které se podařilo uprchnout. Sourozencům bylo od dvou do 29 let.

Policie nalezla sourozence špinavé a viditelně podvyživené, některé z dětí byly připoutané k posteli řetězy, píše agentura Reuters. Sedmapadesátiletý David Allen Turpin a devětačtyřicetiletá Louise Anna Turpinová už byli obviněni z mučení. Před soudem mají stanout ve čtvrtek.

Manželé sourozence zadržovali v domě v Perrisu, který leží 95 kilometrů jihovýchodně od Los Angeles. K zásahu došlo poté, co se jedné z obětí podařilo uniknout a zavolat z domu na tísňovou linku. Sedmnáctiletá dívka, která vypadala na deset, sdělila policii, že rodiče ji a jejích 12 sourozenců drží v zajetí.

Rodiče podle policie nedokázali uvést žádný jasný důvod, proč se k dětem takto chovali. Policii šokovalo, že někteří ze sourozenců jsou již plnoletí. O všechny se nyní starají lékaři v místních nemocnicích.

„Vidět něco takového v moderní, současné době, je neštěstí. Pro personál to byl velmi těžký moment. Skoro tomu není možné uvěřit,“ prohlásil manažer místního zdravotnického centra Mark Uffer.

Sousedé sdělili, že rodinu příliš neznali. Návštěvy prý neměli. „Moc nemluvili, byli hodně uzavření do sebe, děti téměř neviditelné - viděla jsem je pouze, když odněkud přijeli a hned zašli domů. Vždycky u nich byli rodiče, nikdy jsem je nezahlédla samotné,“ uvedla sousedka Kimberly Milliganová.

Turpinovi rodiče prohlásili, že jejich vnoučata se učí doma, rodinu už ale čtyři nebo pět let neviděli. Podle údajů kalifornského ministerstva školství byla na adrese domu registrována soukromá škola, jejímž byl Turpin ředitelem. V minulém školním roce vedla v záznamech šest studentů různého věku.

Podle veřejných záznamů žil pár mnoho let v Texasu, než se přestěhoval do Kalifornie. Turpin údajně pracuje jako letecký inženýr pro technologickou společnost Northrop Grumman. S tolika dětmi a manželkou v domácnosti byl nicméně už dvakrát nucen vyhlásit bankrot, uvádí BBC.  

„Pamatujeme si je jako velice milý pár,“ řekl advokát Ivan Tarhan, který oddlužení Turpinových řešil. Podle něj mluvili o dětech moc pěkně a Turpinová mu řekla, že mají rádi Disneyland, kam celá rodina často jezdí.