USA prodloužily mírnější protiíránské sankce

Americký prezident Donald Trump prodloužil režim mírnějších protiíránských sankcí. Podle něj je to ale prý naposled, pokud se mu s Kongresem a evropskými státy nepodaří dojednat „silnější“ jadernou dohodu. Smlouva šesti světových mocností s Íránem uzavřená v roce 2015 omezuje protiíránské sankce výměnou za zpomalení tempa jaderného výzkumu.

Podle amerických zákonů smějí být sankce uvolněny maximálně na 120 dnů, takže vláda musí o prodloužení mírnějšího režimu každé čtyři měsíce znovu rozhodovat. Naposledy byly mírnější sankce prodlouženy v polovině loňského září. Lhůta pro nové rozhodnutí o sankcích, a fakticky tudíž o celé jaderné smlouvě s Iránem, vyprší v pátek.

Podle činitelů Bílého domu Trump jedná s evropskými partnery o změně formulací smlouvy. Požaduje dodatek, který by posílil režim inspekcí a umožnil Spojeným státům, aby sankce v plné míře obnovily, pokud Teherán smlouvu poruší.

Změna dohody by se měla uskutečnit do 120 dnů. Spojené státy zůstanou signatářem jaderné smlouvy jen tehdy, pokud se změny ve smlouvě podaří v tomto termínu s Evropou dojednat, uvádějí činitelé z Bílého domu.

Trump chce odstranit „děsivé chyby“

Trump uvedl, že pokud nebudou „děsivé chyby“ v dohodě odstraněny, Spojené státy ji okamžitě vypoví. „Je to poslední šance,“ zdůraznil prezident. Vyzval evropské země, aby se k USA připojily „při opravě výrazných chyb, při obraně před íránskou agresí a v podpoře íránského lidu“.

O zrušení hospodářských sankcí souvisejících s íránským jaderným programem rozhodl prezident Barack Obama v rámci dohody, kterou uzavřel Teherán se Spojenými státy, Ruskem, Čínou, Británií, Francií a Německem. Trump v předloňské volební kampani tuto smlouvu označoval za špatnou a sliboval její zrušení.

  • Írán se zavázal k tomu, že o dvě třetiny sníží počet svých centrifug na obohacování uranu, a to během deseti let.
  • Samotné zásoby nízko obohaceného uranu se sníží na 300 kilogramů.
  • Inspekce OSN bude mít přístup k pravidelným kontrolám zařízení.
  • Poté, co inspektoři potvrdili dodržování dohod, byly zrušeny sankce OSN, USA a Evropské unie.
  • Více podrobností o dohodě.