Tisíce Peruánců se střetly s policií, odmítají omilostnění diktátora Fujimoriho

Policie se v peruánské metropoli Limě střetla s tisíci protestujících, kteří odmítají udělení milosti exprezidentovi Albertu Fujimorimu. Opozice tvrdí, že milost byla součástí dohody, díky které se současný prezident vyhnul odvolání. Vláda to odmítá. Fujimori byl odsouzen za korupci a porušování lidských práv – kritici ho považují za zkorumpovaného diktátora.

Demonstrace pokračují v Limě od Štědrého dne. Policie použila proti několikatisícovému rozlícenému davu slzný plyn. „Ne milosti!“ hřměli protestující v Limě. Do ulic metropole vyšlo asi pět tisíc lidí, kteří nesli transparenty s exprezidentovými portréty a nápisy jako „vrah“ a „zloděj“. 

Současný lídr země Pedro Pablo Kuczynski prominul Fujimorimu zbytek 25letého trestu. Podle svých slov tak učinil z humanitárních důvodů – exprezident má problémy se srdcem.

„Věřím, že ti z vás, kteří se považují za demokraty, nemohou dovolit, aby Alberto Fujimori zemřel ve vězení. Spravedlnost není pomsta a všechny milosti jsou už z principu kontroverzní. Významná část Peruánců s tímto krokem nesouhlasí. Rozhodnutí bylo obzvlášť složité, ale je to mé rozhodnutí. Nemohu být prezidentem jen pro ty, kteří mi dali hlas, ale pro všechny. Otevřené rány se zahojí jen usmířením a vůlí. Všichni bychom se měli být součástí,“ tvrdí Kuczynski.

Fujimori se poprvé omluvil národu

Exprezident v novém videu z nemocničního lůžka poděkoval Kuczynskému a „z celého srdce“ požádal Peruánce o odpuštění. Přiznal, že část svého národa zklamal. Šlo tak o první Fujimoriho výslovnou omluvu směrem k obyvatelům Peru.

Devětasedmdesátiletý exprezident, který stál v čele Peru v letech 1990 až 2000, byl odsouzen k 25 letům vězení za porušování lidských práv, únosy a podíl na zabití 25 lidí mezi roky 1991 a 1992. Odsouzen byl i za korupci či odposlechy politických oponentů. Fujimoriho stoupenci ho ale obdivují za nelítostný boj s levicovými maoistickými rebely. 

Protesty v Limě
Zdroj: Guadalupe Pardo/Reuters

Nejsilnější opoziční strana Fuerza Popular (Lidová síla), která disponuje parlamentní většinou a vede ji Fujimoriho dcera, se ve čtvrtek pokusila obvinit Kuczynského z korupčního jednání a odvolat. Nakonec se ale několik zákonodárců z této strany zdrželo hlasování a prezident hlasování ustál.

Opozice tvrdí, že prezident musel poslancům výměnou za podporu přislíbit, že Fujimoriho propustí, což vláda popírá.