Peruánský prezident pustil diktátora Fujimoriho z vězení. Snaží se tak udržet u moci, tvrdí opozice

Vlnu nevole vyvolal u části peruánské společnosti prezident Pedro Pablo Kuczynski, který se rozhodl udělit ze zdravotních důvodů milost vězněnému exprezidentovi Albertu Fujimorimu. Ten si odpykával 25letý trest vězení za korupci, porušování lidských práv a nařízení únosů a zabití více než dvou desítek osob.

Fujimori je ve vážném stavu v nemocnici. Podle Kuczynského trpí „progresivní, degenerativní a neléčitelnou nemocí“. Před nemocnicí se objevili Fujimoriho oslavující stoupenci. Mnozí ho obdivují za nelítostný boj s levicovými maoistickými rebely. Exprezidentovi odpůrci jej ale považují za zkorumpovaného diktátora.

Nejsilnější opoziční strana Fuerza Popular (Lidová síla), která disponuje parlamentní většinou a vede ji Fujimoriho dcera, se ve čtvrtek pokusila obvinit Kuczynského z korupčního jednání a odvolat. Nakonec se ale několik zákonodárců z této strany zdrželo hlasování a prezident hlasování ustál.

Vláda dohodu popírá

Fujimorimu udělil milost krátce poté. Prý tak učinil z „humanitárních důvodů“, na svobodu se dostalo ze stejných důvodů ještě sedm dalších osob. Opozice ale tvrdí, že prezident musel deseti zákonodárcům výměnou za podporu přislíbit, že Fujimoriho propustí, což vláda to popírá.

Policie se po ohlášení milosti střetla s protestujícími Peruánci v metropoli Limě, proti demonstrantům použila slzný plyn. Prezidentův krok odsoudili i někteří politici, dva členové Kuczynského strany na protest rezignovali.

Devětasedmdesátiletý Fujimori, který stál v čele Peru v letech 1990 až 2000, byl odsouzen k 25 letům vězení za porušování lidských práv, únosy a podíl na zabití 25 lidí mezi roky 1991 a 1992. Odsouzen byl i za korupci či odposlechy politických oponentů.

Rozhodnutí o milosti lituje výkonný ředitel lidskoprávní organizace Human Rights Watch pro oblast obou Amerik Jose Miguel Vivanco.

„Místo toho, aby se potvrdilo, že v právním státě neexistuje zvláštní zacházení s určitým člověkem, dojem, že jeho osvobození bylo součástí vulgárního politického vyjednávání s cílem udržet Petra Pabla Kuczynského u moci, tu zůstane navždy,“ míní Vivanco.