Bývalý peruánský prezident Fujimori dostal dalších šest let

Lima - Bývalý peruánský prezident Alberto Fujimori byl dnes v Limě odsouzen k šesti letům vězení za nezákonné odposlechy politických oponentů a za uplácení poslanců, novinářů a podnikatelů během své vlády v letech 1990 až 2000. Zároveň musí zaplatit státu a obětem odškodné v úhrnné výši 27 milionů solů (asi 165 milionů korun). Proti rozsudku se okamžitě odvolal.

Už dřív dostal 25 let vězení za porušování lidských práv během tažení proti maoistické gerile Světlá stezka a v dalších dvou procesech šest a sedm a půl roku za korupci. Všechny tresty si bude odpykávat souběžně.

V nynějším procesu před nejvyšším soudem vinu přiznal. Trest je o dva roky mírnější, než jaký žádal veřejný žalobce.

Fujimorimu je 71 let, takže mu hrozí, že stráví ve vězení celý zbytek života. Mohl by ale být propuštěn mnohem dřív, kdyby jeho dcera Keiko uspěla ve snaze prosadit se v prezidentských volbách v roce 2011. Ta už totiž prohlásila, že by otce omilostnila. Průzkumy jí dávají slušné šance, a to i proto, že její otec je stále populární díky tomu, že rozdrtil brutální maoistické povstalce a dostal zemi z těžké hospodářské krize.

Jeho vláda se však také vyznačovala autoritářstvím, przněním ústavy, potlačováním opozice a metodami, jako byla právě korupce. V roce 2000 Fujimori nakonec uprchl do Japonska, odkud pocházeli jeho rodiče. V roce 2005 byl zatčen v Chile a o dva roky později vydán do Peru.