Švédská policie vyšetřuje už třetí protižidovský útok. Demonstranti spílají Trumpovi

Švédská policie vyšetřuje pokus o zapálení budovy na židovském hřbitově v Malmö na jihu země. Podle agentury AFP jde o třetí protižidovský incident ve Švédsku. V sobotu házela skupina mladíků zápalné láhve na synagogu v Göteborgu, už v pátek účastníci demonstrace v Malmö provolávali protižidovská hesla.

Na budovu sloužící náboženským účelům na židovském hřbitově v třetím největším švédském městě hodil kdosi dva hořící předměty, uvedla židovská obec. Mluvčí policie v Malmö Lars Forstell agentuře AFP řekl, že policisté případ vyšetřují jako pokus o žhářství. Budova podle něj ale neutrpěla vážné škody. Nikdo neutrpěl zranění, zdůraznil rovněž Forstell.

Židovská obec v Malmö označila incident za „mimořádně závažný“.

Nemůžeme akceptovat, že jsme se stali terčem hrozeb a útoků.
židovská obec v Malmö

Švédské úřady v posledních dnech zpřísnily bezpečnostní opatření v okolí synagog a židovských kulturních center. Reagovaly tak na dva incidenty z posledních dní.

Sílící antisemitismus ve Švédsku

V pátek v Malmö účastníci demonstrace proti kroku amerického prezidenta Donalda Trumpa, který se rozhodl uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele, provolávali protižidovská hesla. V sobotu skupina mladých lidí házela v Göteborgu zápalné lahve na synagogu a přilehlé židovské centrum. V tomto případě policie už zadržela tři podezřelé, které viní z pokusu o žhářství.

Švédský premiér Stefan Löfven a další politici už dříve oba incidenty odsoudili. „V naší švédské společnosti není místo pro antisemitismus. Viníci budou pohnáni k odpovědnosti,“ sdělil Löfven.