Ozbrojenci, kteří útočili na mešitu v Egyptě, měli vlajky IS. Zabili 305 lidí

Události: Egyptská armáda na útok odpověděla leteckými údery (zdroj: ČT24)

Egyptská armáda oznámila, že při leteckých úderech zabila několik teroristů zapojených do pátečního masakru v mešitě na severu Sinajského poloostrova, při kterém dosud zemřelo 305 lidí, z toho 27 dětí. Zranění utrpělo 128 lidí.

Útočníci přijeli k mešitě v Bir al-Abdu, vzdáleném asi 40 kilometrů západně od města Aríše, ve čtyřech terénních autech, řekl agentuře AP duchovní, který bohoslužbu v mešitě právě vedl. 

Podle egyptského státního zástupce útočilo v mešitě mezi pětadvaceti a třiceti ozbrojenci, kteří u sebe měli vlajku teroristické organizace Islámský stát. 

Nejmenovaní činitelé citovaní agenturou MENA uvedli, že teroristé v mešitě použili i granáty a pak pálili po lidech, kteří se snažili utéct. Předtím všechny východy zablokovali sedmi hořícími auty, která patřila věřícím, kteří na bohoslužbu přijeli. Státní zástupce upřesnil, že teroristé se před vstupem vraždící skupiny do mešity rozmístili kolem všech oken a dveří budovy.

Podle zpravodajské stanice BBC místní lidé tvrdí, že do mešity Ravda chodí příslušníci kmene Savarka. O nich je známo, že spolupracují s bezpečnostními silami proti radikálům a jsou vyznavači súfismu, mystické formy islámu, kterou jiné muslimské skupiny považují za kacířství.

K masakru se sice zatím nikdo nepřihlásil, ale předpokládá se, že ho mají na svědomí extremisté z teroristické organizace Islámský stát. Podle zdrojů agentury AP a podle informací armády, na něž se odvolává televize Al Arabíja, se útočníkům podařilo uniknout.

Rozhovor s blízkovýchodním zpravodajem ČT Jakubem Szántó (zdroj: ČT24)

Armáda zahájila letecké útoky

Egyptská armáda už v pátek odpoledne zahájila v odvetě nálety na horskou oblast v blízkosti mešity, kde se podle úřadů skrývají radikálové.

Armádní mluvčí uvedl, že při pronásledování teroristů zodpovědných za přepadení mešity letectvo zničilo neupřesněný počet vozidel „zapojených do brutálního teroristického útoku“. Zcela zničeno podle něj také bylo několik základen teroristů se zbraněmi a municí a několik radikálů zemřelo.

Mluvčí rovněž prohlásil, že pozemní síly budou v součinnosti s letectvem pokračovat v operaci s cílem zlikvidovat na severu Sinaje teroristické základny.